Site icon olovka.info

DOBOJ: Edukativno predavanje povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke

doboj rak dojke

Dom zdravlja u Doboju već treću godinu za redom tokom ružičastog oktobra, odnosno tokom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, organizuje edukativna predavanja kojima želi da skrene pažnju žena i šire javnosti na važnost promjene stila života, redovnih samopregleda dojki i redovnih preventivnih mamografskih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojki.

-Žene moraju da budu svjesne kada treba da rade samopreglede dojki. One treba da znaju kako to izgleda, kako treba da ih rade, kada se radi ultrazvuk dojki i kada se radi preventivna, odnosno skrining mamografija. U Domu zdravlja Doboj i ove godine u sklopu obilježavanju mjeseca oktobra tj. Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke organizovani su preventivni mamografski pregledi. Bitno je naglasiti da je preventivna mamografija u našoj ustanovi ženama dostupna i van mjeseca oktobra uz uputnicu od ljekara porodične medicine – izjavila je dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine.

dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine

Iz ove zdravstvene ustanove kažu da je već skoro dvije godine fokus javnosti na pandemiji kovid 19, ali ističu da to ne znači da su sve druge bolesti nestale. Podaci pokazuju da je rak dojke najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Važno je redovno se kontrolisati i na vrijeme obaviti sve preglede.

-Prvi put otišla na mamografiju prije dvadeset godina kada mi je ustanovljena određena anomalija koja je u to vrijeme bila benigna i nije zahtijevala nikakav tretman. Međutim, poslije toga sam redovno morala ići na kontrolu, pa sam tako možda svakih dvije do tri godine išla na mamografiju, koju sam iskreno rečeno onako malo i izbjegavala. Ali sam zato često išla na ultrazvuk i obavljala samopreglede. Poslije je došao jedan period u menopauzi kada se pokazalo da je ta promjena morala biti i operativno urađena. Hvala Bogu sve je prošlo bez ikakvih problema. Međutm, da ja to nisam pratila i nešto učinila ko zna šta bi bilo. Redovna kontrola i akcija na vrijeme daju dobre rezultate – rekla je Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj.

Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

Uz finansijku podršku Grada Doboja Dom zdravlja u ovom gradu nabavio je prije skoro dvije godine mobilni mamograf zahvaljujući kojem obavljaju besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima grada.

-Mi smo jedan od rijetkih domova zdravlja u Republici Srpskoj koji imamo pokretni mamograf. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku da taj pokretni mamograf iskoristimo i u onim nepristupačnim dijelovima Grada Doboja, kako bi žene mogle da obave mamografske preglede, a da ne dolaze u Doboj, nego da to jednostavno urade na terenu sa našim tehničarima i doktorima u seoskim ambulantama. Cilj nam je da na taj način proaktivno prristupimo prevenciji raka dojke – izjavio je Vladimir Marković, v.d. direktora Doma zdravlja Doboj.

Vladimir Marković, v.d. direktora Doma zdravlja Doboj

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tokom prošle godine rak dojke je otkriven kod 2,3 miliona žena, a oko 600.000 je izgubilo bitku sa ovom bolesti. I u Republici Srpskoj rak dojke kod žena je najčešći uzrok obolijevanja i smrti od raka. Dom zdravlja Doboj tokom ovog mjeseca organizuje preventivne mamografske preglede, ali važno je istaći da nije samo oktobar mjesec kada se rade ovi pregledi. Žene registrovane u ovoj zdravstvenoj ustanovi koje imaju od 50 do 69 godina tu mogućnost imaju tokom cijele godine, kada uputnicu dobiju od svog izabranog porodičnog ljekara.

RTV Doboj

Exit mobile version