Site icon olovka.info

DOBOJ: Dr Staša Gojković – Karcinomi testisa i prostate su izlječivi u ranoj fazi (FOTO)

dr staša gojković

Urolog dobojske Bolnice dr Staša Gojković poručio je da su u više od 90 odsto slučajeva izlječivi karcinomi testisa, prostate i patološke promjene na penisu ako se utvrde u ranim fazama, te pozvao građane da prevladaju stid i blagovremeno obave preventivne preglede.

“Starosna struktura za karcinom testisa i kako se bolest javlja je u periodu od 15. do 35. godine. Za starije muškarce nastaju problemi sa prostatom od 40. godine kao benigna hiperplazija sa potencijalnim karcinomom”, izjavio je Gojković novinarima prije današnjeg predavanja o ovim bolestima organizovanog za radnike Gradske uprave Doboj.

Dr Staša Gojković, urolog dobojske Bolnice

On je ukazao na savremenu dijagnostiku i dostupnost tumorskih markera za analizu krvi koji omogućuje prvi skrining na tumor prostate.

Tokom svoje prakse Gojković kaže da mu je najmlađi pacijent sa karcinomom testisa imao 15 godina, i to u fazi kada se bolest proširila na limfne žlijezde.

On je ukazao na značaj samopregleda testisa, a svi pacijenti koji uoče promjene ili sa porodičnom anamnezom od ove bolesti i tumora prostate, trebali bi već oko 40. godine uraditi tumorski marker, ultrazvučni i digitorektalni pregled.

Gojković je upozorio da je svijest o opasnosti od oboljenja veoma niska kod muškaraca, uz prisustvo stida i naveo primjer kada su mladi pacijenti preminuli jer su izabrali da se liječe “travama i vradžbinama” u odnosu na one koji su ispoštovali protokol liječenja i danas su živi.

LJekar porodične medicine u Domu zdravlja Doboj Milena Bilić pojašnjava da pacijenti sa određenom simptomatologijom za muški reproduktivni sistem bivaju obrađeni usmjerenom laboratorijskom dijagnostikom, a po dobijanju nalaza upućuju se urologu.

“Pacijenti stariji od 45 godina obraćaju se radi određenih tegoba. I kod njih u početku preovladava stid, ali se vremenom otvore i ukažu da u stvari imaju takozvane dizurične tegobe, da li otežano mokrenje, bolno mokrenje ili pritisak”, izjavila je Bilićeva.

Dr Milena Bilić, ljekar porodične medicine u Domu zdravlja Doboj

Ona je ukazala da je važno da se kod muškaraca razbije tabu od pregleda, čemu služe i preventivne aktivnosti na podizanju svijesti tokom novembra, te navela da se mlađa lica, kao obrazovaniji, lakše odlučuju na pregled kod ljekara u odnosu na starije pacijente, pogotovo ako je izabrani ljekar suprotnog pola mlađe životne dobi.

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković poručio je da su stigma, neobaviještenost, a ponekad i nemarnost najveći neprijatelji zdravlja i da preventivne aktivnosti ove zdravstvene ustanove treba da sugrađane odvrate od takvog ponašanja.

On je naveo da je zbog stigme usljed raka testisa izgubio prijatelja koji je preminuo u 22. godini.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević kaže da je današnje predavanje organizovano za radnike ove ustanove, kao opredeljenost Gradske uprave da se razvije svijest o značaju preventivnih pregleda. /

/SRNA/

Exit mobile version