Site icon olovka.info

Direktor trke u Saudijskoj Arabiji objasnio pijačarsko ponašanje i nuđenje startnih pozicija vozačima

Michael Masi

Ljubitelji Formule 1 su ostali u šoku kada je u toku Velike nagrade Saudijske Arabije direktor utrke Michael Masi počeo nuditi ekipama startne pozicije nakon crvene zastave.

Trka je dva puta prekidana zbog incidenata na stazi, a prije drugog nastavka sa starta Masi se javio šefovima ekipa Mercedesa i Red Bulla.

Tako je Totu Wolfu i Christianu Horneru ponudio da Lewis Hamilton krene s druge, a Max Verstappen s treće startne pozicije.

“Nudim vam da krenete s pozicije iza Hamiltona ili da sudijama prepustim da odrede kaznu”, poručio je Masi šefu Red Bulla.

Horner je objeručke prihvatio tu poziciju nakon što je Verstappen neposredno prije prekida najprije u prvoj krivini udario u Hamiltona, a potom je namjerno zakočio na pravcu u trenutku kada ga je Hamilton trebao zaobići te se Britanac zabio u njega.

Red Bull je prihvatio prvu ponudu te vrste u istoriji Formule 1, a Verstappenu su sudije potom ublažile kaznu te je dobio ukupno 15 sekundi kazne za ta dva incidenta.

Svi su s nestrpljenjem čekali Masijevo pojašnjenje čitave situacije.”Ne bih to nazvao dogovorom jer ja kao direktor utrke nemam mogućnost da naredim timovima da urade nešto u određenoj situaciji. Mogu im samo dati ponudu, ali je izbor njihov. Kada sam vidio prvi incident, odmah sam rekao sudijama da ću im ponuditi da predaju poziciju. Zato sam im ponudio da predaju poziciju. Možda je bilo neobično, ali to je normalna diskusija”, poručio je Masi.

Na kraju trke ni Hamilton i Verstappen nisu bili zadovoljni dešavanjima na stazi, ali ni van nje. Nema sumnje kako nas u posljednjoj utrci u Abu Dhabiju ovog vikenda očekuje još mnogo uzbuđenja, a svi ljubitelji Formule 1 se nadaju kako će titula biti određena na stazi u čistoj i fer borbi Hamiltona i Verstappena.