Site icon olovka.info

Dinastija se stvara: Kanzas Siti Čifsi osvojili Superbol 57

superboul 57

Kanzas Siti Čifsi osvojili su Superboul 57 pošto su u Glendejlu savladali Filadelfija Iglse 38:35.

Superboul je počeo bombastično. Prva dva drajva ukupno su trajala osam minuta i završena su tačdaunima. Prvo je Džejlen Hurts izveo kvoterbek snik i postigao tačdaun. Ali već u narednom drajvu, poslije samo tri minuta, Patrik Mahoms je proigrao Trevisa Kelsija i provjerena kombinacija donijela je tačdaun Čifsima i izjednačenje – 7:7.

Potom su odbrane stupile na scenu. Čifsi su zaustavili napredovanje Filadelfije i natjerali su Iglse na pant. Ali ni ekipa iz Kanzas Sitija nije uspjela da postigne tačdaun, ali je za razliku od protivnika došla do prilike da dođe do poena poslije fild gola. Međutim, Herison Batker je sa 42 jarda pogodio stativu.

Rezultatom 7:7 završena je prva četvrtina, a poslije samo tri sekunde u drugoj sjajno dodavanje Džejlena Hurtsa od 45 jardi u end zonu za Ej Džej Brauna koji hvata tačdaun za novo vođstvo – 14:7. Već tada se vidjelo da Filadelfija ima bolji ofanzivan ritam, pošto Čifsi ponovo nisu uspjeli da dođu do poena. Ali taman kada je djelovalo da Iglsi mogu do prednosti od dva posjeda, veliku grešku napravio je Hurts, izgubio je loptu a fambl je pokupio Nik Bolton i vratio ga za tačdaun.

Čifsi su ponovo došli do poravnanja, ali Džejlen Hurts nije klonuo duhom. Režirao je sjajan drajv, koji je kasnije krunisao tačdaunom, drugim istrčanim, čime je ušao u istoriju superboula. Jer je postao tek drugi igrač, a prvi poslije Džima Mejhona kvoterbeka Čikaga koji je 1986. uspio da istrči dva tačdauna. Filadelfija je povela 21:14.

Ostalo je Kanzas Sitiju i Patriku Mahomsu dva minuta i 20 sekundi. Međutim, nisu uspjeli da organizuju uspješan drajv, pa su morali da prepuste loptu Filadelfiji na minut i 12 sekundi do kraja. To Iglsi koriste i uspijevaju da dođu do fild gola za vođstvo na poluvremenu 24:14.

Posle Rijaninog „Halftime show“ očekivao se odgovor Kanzas Sitija. I zaista, Čifsi su munjevito odgovorili. Za svega pet minuta postigli su tačdaun, tačnije istrčao je Ajzea Pačeko i smanjili su vođstvo Filadelfije na 24:21. Zatim je uslijedio jako čudan drajv. Pregledavanje snimaka u dva navrata je spasilo Iglse. Prvo je promijenjena prvobitna odluka da je bio fambl koji je Nik Bolton ponovo vratio za tačdaun u nekompletan pas. A potom je jedno sumnjivo hvatanja Dalasa Gederta ipak dosuđeno kao hvatanje.

Filadelfija je uspjela da te povoljne okolnosti samo djelimično iskoristi i postigne fild gol za povećanje vođstva na 27:21. To je bio rezultat poslije tri četvrtine. A poslije samo tri minuta posljednje dionice Kanzas Siti Čifsi preokreću i vode prvi put 28:27. Patrik Mahoms poveo je odličan drajv, koji je završio proigravanjem Kaderijusa Tonija za tačdaun i, kao i prije tri godine kada su pobijedili San Francisko, ponovo su Čifsi uspeli da nadoknade -10.

Od tog trenutka potpuno se mijenja momentum. Napad Filadelfije je zaustavljen, morali su Iglsi da pantuju. Odlično ga je vratio Kaderijus Toni, koji je istrčao čak 60 jardi i doveo ekipu na svega pet jardi od end zone. Očekivano, tu priliku ugrabio je Patrik Mahoms, bacio još jedan tačdaun, ovog puta Skaj Muru i Kanzas Siti je poveo 35:27. Ostalo je još devet i po minuta.

Ipak, Filadelfija i posebno Džejlen Hurts nisu izašli sa bijelom zastavom. Upravo je kvoterbek Filadelfije inicirao napad koji je donio nove poene. Postigao je novi tačdaun, drugi poslije kvoterbek snika, ukupno treći istrčan. Time je postao prvi kvoterbek koji je to uspio, a pošto je istrčao i konverziju za dva poena, donio je izjednačenje – 35:35 pet minuta prije kraja.

Ali, Čifsi su ipak sačuvali glavu i odradili šta treba u posljednjih pet minuta. Maksimalno su pojeli vrijeme, a povrh svega Bredberi je napravio defanzivan holding na trećem pokušaju i praktično poklonio Čifsima priliku da zadrže vrijeme skoro do kraja. Herison Batker pogodio je fild gol osam sekundi prije kraja za vođstvo 38:35, a na kraju i veliku pobjedu.

Potom su odbrane stupile na scenu. Čifsi su zaustavili napredovanje Filadelfije i natjerali su Iglse na pant. Ali ni ekipa iz Kanzas Sitija nije uspjela da postigne tačdaun, ali je za razliku od protivnika došla do prilike da dođe do poena poslije fild gola. Međutim, Herison Batker je sa 42 jarda pogodio stativu.

Exit mobile version