Site icon olovka.info

Denver šampion NBA, Jokić MVP finala! VIDEO

Denver šampion NBA

Denver Nagetsi predvođeni Nikolom Jokićem su prvi put u istoriji šampioni NBA lige. Tim iz Kolorada je u petom meču velikog finala savladao Majami 94:89 i ukupnim rezultatom 4:1 u seriji došao do najvećeg uspeha franšize. Ne treba ni govoriti da je MVP serije srpski centar koji je i petom meču bio najefikasniji sa 28 poena.

Ali da se vratimo na Nikolu Jokića. U utakmici koja je bila prava ratnička, na mali broj poena, srpski as je šutirao nevjerovatnih 75% iz igre, uz svega dva promašaja u pokušajima za dva poena. Susret je završio sa 28 poena i 16 skokova, i tako cementirao još jedan MVP trofej, ali sada onaj najvrjedniji, MVP finala!

Gotovo da ništa nije polazilo za rukom košarkašima Denvera u prvom poluvremenu. Prenervozno su Nagetsi ušli u petu utakmicu, valjda svjesni činjenice da ispred sebe imaju “meč loptu” za završetak serije i priliku da se upišu u istoriju. Šut ih nikako nije služio, a o tome koliko su koncentracije imali svjedoči i ogroman broj izgubljenih lopti poslije 24 minuta igre – čak 10 timskih.

Majami je sve karte bacio na agresivnu odbranu i zonu čiji je osnovni cilj bio da osujeti “pik en’ rol” Džamala Mareja i Nikole Jokića. Spolestrina zamisao u tom dijelu igre je bila uspješna, pa je ekipa sa Floride sa svega 39 odsto šuta imala prednost 51:44. Važno je napomenuti da je Denver šutirao za tri poena 1-15, a tu jedinu trojku postigao je Jokić, kojii ujedno bio i jedini raspoloženi košarkaš domaćina, budući da njegovi saigrači zaista nisu bili na nivou.

U trećoj dionici nastavljeno je u manje-više istom ritmu, Jokić je nastavio da dominira i maltene nije promašivao unutar tri poena, a onda je polako počeo da se budi i ostatak ekipe. Izjendačenje je trojkom doneo Marej, a za prvo vođstvo još od početka utakmice postarao se Porter Džunior, takođe pogotkom van linije 7,24. Ipak, i u poslednji kvartal Majami je ušao sa pola koša razlike pošto je Kajl Lauri ubacio trojku “iz očaja” sa nekih devet metara.

Posljednja četvrtina bila je i najspektakularnija. Sudije su pustile čvrstu igru, a u njoj se bolje snašao Denver, prije svega jer nije odstupio od svoje igre, dok se Majami u potpunosti okrenuo ka Džimiju Batleru, koji je na kraju ipak popustio.

Denver šampion NBA
Exit mobile version