Site icon olovka.info

Defanzivac izbačen iz reprezentacije uoči SP-a zbog potpisa za ruski klub

Maciej Rybus

Poljski lijevi bek Maciej Rybus izbačen je iz reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva nakon što se pridružio ruskom Spartaku iz Moskve.

Tridestdvogodišnji defanzivac ima 66 nastupa za svoju reprezentaciju, ali ove zime neće povećati taj broj u Kataru.

Nakon pet godina provedenih u Lokomotivu iz Moskve ovog ljeta pridružio se gradskom rivalu Spartaku kao slobodan igrač, ali to se nije dopalo čelnicima Fudbalskog saveza Poljske koji su jasno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu.

Poljska je od početka ruske invazije zauzela čvrst stav i bojkotuje Rusiju, a sada su potvrdili da je Rybus izbačen iz nacionalnog tima. O toj odluci ga je obavijestio selektor Czeslaw Michniewicz.

Poljska je odbila igrati s Rusijom u njihovom zakazanom polufinalu baraža Svjetskog prvenstva u martu zbog invazije na Ukrajinu, koja je započela 24. februara, a Rybus, čija je žena Ruskinja, odlučio je ostati u Rusiji.

“Rybus je proveo 10 godina u Rusiji. U braku je sa Ruskinjom, u toj zemlji su mu rođena i djeca. Ako pred igrača stavite izbor, porodica ili tim, naravno da će izabrati ovo prvo. Mora da brine o porodici i njenoj sigurnosti. Uvrede na njegov račun su pretenciozne”, rekao je igračev agent Mariusz Piekarski.

Poljska će na SP u Kataru igrati u grupi C s Meksikom, Saudijskom Arabijom i Argentinom.

Exit mobile version