Site icon olovka.info

Danas se kompletira spisak četvrtfinalista Evrobasketa

osmina finala evrobasketa

Danas se igraju još četiri susreta osmine finala Evrobasketa, a kompletna nokaut faza takmičenja na programu je u Berlinu.

Prvi će na parket košarkaši Ukrajine i Poljske u susretu koji je možda najneatraktivniji par ove faze takmičenja, a blaga prednost za prolaz daje se Ukrajincima za koju se očekuje da slavi i u četvrtfinalu se suoči sa Slovenijom.

Mnogo zanimljivije će biti u okršaju Finske i Hrvatske koja nije bila naročito ubjedljiva u grupnoj fazi takmičenja, ali pripada joj uloga favorita protiv uvijek neugodnih Finaca.

“Idemo na protivnika kojeg znamo, atipična ekipa koja vrlo brzo trči i imaju jako opasne vanjske šuteve. No, mi se na neki način želimo pokazati i osvetiti za taj poraz koji smo doživjeli u Rijeci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Morat ćemo zaustaviti Markanena, on je njihov najbolji igrač, vidjećemo ko će i kako na njega. Međutim, nije tu samo Lauri, tu su i Sasu Salin i ostali koji su sjajni i igraju brzu i modernu košarku. Biće dosta teško, no nadam se da ćemo reagovati na odgovarajući način”, rekao je hrvatski selektor Damir Mulaomerović.

Srbija je furiozno prošla kroz grupu sa pet ubjedljivih pobjeda i potvrdila je ulogu glavnog favorita prvenstva, ali u utakmicu protiv Italije ulazi s dosta opreza.

“Radi se o jednoj izvanrednoj ekipi kakva je Italija, ja sam to već na početku priprema rekao, da je ovo Evropsko prvenstvo i da kad krenu eliminacione utakmice, da je tu sve moguće. Bez obzira, ja mislim da smo u ovom trenutku bolji od njih, ali to moramo da pokažemo. Ovo nije play-off, ovo je samo jedna utakmica. Vidjeli ste koliko je bilo iznenađenja na Evropskom prvenstvu, da su autsajderi pobjeđivali. Smijali ste se nama kada smo izgubili od Belgije u posljednjoj sekundi, a i Španija je takođe izgubila od njih”, kazao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

Konačno, Grčka je veliki favorit protiv Češke i sve osim sigurne pobjede Helena bilo bi prvorazredna senzacija.

Rezultati i raspored utakmica osmine finala Eurobasketa:

Subota, 10. septembar

Nedjelja, 11. septembar

Exit mobile version