Site icon olovka.info

Danas počinje najduža sezona Formule 1 u istoriji, Hamilton želi skinuti Šumahera sa trona VIDEO

formula 1 2021

Kada se danas u 12:30 sati ugasi crveno, a upali zeleno svjetlo na izlazu iz bokseva na stazi u bahreinskom Sakhiru počeće 72. sezona Formule 1 2021, najduža u istoriji.

Današnjim prvim zvaničnim treningom u Bahreinu počeće nova sezona Formule 1 koja će trajati čak do 12. decembra i u kojoj ćemo imati čak 23 trke, naravno ukoliko sve bude prošlo po planu.

Ove sezone prvi put će se u istoriji voziti Velika nagrada Saudijske Arabije i to 5. decembra na najbržoj stazi u kalendaru, dok će 5. septembra nakon 36 godina biti vožena Velika nagrada Nizozemske u Zandvoortu.

Kalendar takmičenja Formule 1 za 2021.

Uloga favorita, kao i prethodnih godina, pripada Luisu Hamiltonu. Aktuelni prvak u ovoj sezoni ide po rekordnu osmu titulu prvaka svijeta čime bi postao najuspješniji vozač u istoriji s obzirom da sada ima isto koliko i legendarni Mihael Šumaher.

Ne samo da Britanac ima veliki motiv već su i bolidi skoro identični prošlogodišnjim, a to znači da je Mercedes za koplje iznad ostalih.

Mercedes je, po starom dobrom običaju, na testiranjima bio ispodprosječan što već godinama daje nadu rivalima da mu mogu parirati, no kada krene takmičenje niko ih ne može uhvatiti.

I ove sezone Hamiltonu će jedina prava konkurencija, ili da budemo posve jasni “konkurencija”, biti timski kolega Valteri Botas.

Maks Ferštapen u Red Bulu će jedini moći zaprijetiti Mercedesovim bolidima i da je kraća sezona možda bi se i mogao uključiti u borbu za titulu. No, s obzirom da ćemo imati čak rekordne 23 trke, Hamilton će imati itekako vremena nadoknaditi eventualne kikseve.

Red Bul će konačno imati i drugog vozača sposobnog za podije nakon što je Aleksa Albona zamijenio Serhio Perez, te se čini da će “leteći bikovi” biti sigurno drugi u poretku konstruktora.

Iza Mercedesa i Red Bula bi se u poretku trebali redati MekLaren u koji je stigao Daniel Rikiardo, te “zeleni Mercedes” Aston Martin (prošlogodišnji Racing Point) u koji je stigao Sebastian Fetel koji je odlučan u namjeri da dokaže da je i dalje vrhunski vozač i da je epizoda u Ferariju bila fijasko zahvaljujući italijanskoj ekipi, a ne njemu.

Čvrsto u sredini poretka bi trebali biti Ferari koji će imati snažniju pogonsku jedinicu, Alpine (prošlogodišnji Reno) u koji se vratio legendarni Fernando Alonso te Alfa Tauri.

Cilj da osvoje barem jedan bod u sezoni imat će Alfa Romeo i Viliams koji više nije najgora ekipa, jer je to mjesto zauzeo Haas koji je u potpunosti odustao od razvoja bolida za ovu godinu i praktično će samo popunjavati 19. i 20. mjesto na gridu ove sezone.

(Klix)

Exit mobile version