Site icon olovka.info

Čizburger bez hljeba po keto principu prehrane (FOTO GALERIJA)

Keto ili ketogena dijeta sve je popularnija u svijetu. Riječ je o načinu prehrane u kojoj se naglasak stavlja na unos male količine ugljikohidrata te većih količina masnoća i proteina kako bi se tijelo potaknulo da za proizvodnju energije koristi masne naslage.

Tokom držanja keto dijete treba se konzumirati čak 75 posto masti, oko 20 posto bjelančevina te samo 5 posto ugljikohidrata.

Obećanje ove dijete jest da, s obzirom na nedostatan unos ugljikohidrata, tijelo je prisiljeno koristiti masnoće kao primarni izvor energije i time osigurati učinkovit gubitak kilograma.

Kada se unos ugljikohidrata smanji ispod određene granice, dolazi do ketoze, naša jetra razgrađuje masne stanice u slobodne masne kiseline i ketone što se potom koristi kao fizička energija.

Čizburger po keto principu prehrane, bez hljeba veoma je popularan kod ljudi koji su na keto dijeti. Od sastojaka vam je potrebno šest kolutova tikvica, 120 grama mljevene junetine, sol, papar, naribani muškatni oraščić
peršun, češnjak i topljeni sir, piše My Bizzy Kitchen.

Pomiješajte meso sa začinima, peršunom i češnjakom i napravite tri male pljeskavice pa ih ispecite u tavi ili na roštilju. Ispecite i kolutove tikvica. Kada je gotovo, na tikvicu stavite vruće meso, na njega topljeni sir pa tikvicu, učvrstite čačkalicom. I tako još dva puta da na kraju dobijete tri komada.

Naravno, ukoliko ovaj obrok radite za više ljudi, povećajte količinu svega. Također, na topljeni sir po želji možete staviti krišku paradajza, zelenu salatu, sjeckani luk…

Exit mobile version