Site icon olovka.info

Čeferin najavio nova pravila zbog bogatih klubova: Razmišljamo o porezu na luksuz

aleksander čeferin

Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksander Čeferin govorio je o problemima koji je donijela pandemija koronavirusa i Superliga, a prokomentarisao je i odlazak Lionela Mesija iz Barselone u PSŽ.

“Ova godina bila je najteža u istoriji UEFA-e. Prvo smo imali koronu, sve utakmice bez gledatelja, testiranja, komplikacije, pritisci zbog Superlige, onda se dogodio Euro… Govorimo sebi, ako smo ovo preživjeli, preživjet ćemo i sve drugo u fudbalu”, rekao je Čeferin na početku razgovora za Novu TV.

Okrenuo se potom problemima koji su nastali nakon što su najmoćniji evropski klubovi krenuli u realizaciju projekta Superlige koji je ubrzo propao.

“Ne trebamo se boriti protiv tih klubova, neka igraju Superligu ako žele. S jedne strane kažu da žele Superligu, a prvi su se prijavili za Ligu prvaka. Nismo nervozni. Traju neki pravni postupci, vidjećemo. UEFA nikome ne brani da igra neku svoju ligu, ali onda ne možeš igrati našu”, dodao je.

Superliga se sviđa i Barseloni iz koje je Lionel Mesi prešao u PSŽ te sada ima cilj osvajanje Lige prvaka.

“Sve se zna iz medija. Mesiju je istekao ugovor i otišao je bez odštete. Provjeravamo sve troškove nakon sezone, kod svih klubova. Ljudi ne znaju da nije bitno koliko si potrošio nego koliko si zaradio. Tek na kraju će se vidjeti da li je sve bilo u redu ili nije”, prokomentarisao je Čeferin.

Upitan da je li finansijski fair-play doživio udarac kada je CAS pomilovao Mančester Siti, Čeferin je spomenuo nova pravila za klubove.

“FFP je bio koristan i postigao je svoj cilj. Vremena se mijenjaju i moramo više raditi da probamo raditi na ravnoteži konkurencije i probamo zaustaviti velike razlike među klubovima. Veliki uspjeh bi bio da se barem prestane povećavati. Imamo nekoliko ideja, kao porez na luksuz. Ukoliko ti previše potrošiš, onda moraš toliko koliko si previše potrošio uplatiti. Taj novac bi išao manjim klubovima. Moramo dopustiti investicije u fudbal jer inače će one otići drugdje. Ukoliko će biti stalno pet klubova u vrhu, onda takmičenje neće bit zanimljivo”, zaključio je Čeferin na kraju razgovora.

Exit mobile version