Site icon olovka.info

Bukejlović: Pronaći kompromis u vezi sa zahtjevima radnika u štrajku

Miloš Bukejlović

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da ovo ministarstvo ima razumijevanja za zaposlene u pravosudnim institucijama i da se mora naći kompromis u vezi sa zahtjevima radnika koji su u štrajku.

Bukejlović je istakao da je bilo više razgovora sa sindikalnom organizacijom i da se stavovi još približavaju, navodeći da trenutno nisu u mogućnosti da iznađu novčana sredstva da bi ispunili njihove zahtjeve.

On je pojasnio da je u odluci Sindikata o stupanju u štrajk navedena zahtjev da se uskladi povećanje plata, te napomenuo da su u pitanju dva odvojena zakona i da su jednim regulisane plate nosilaca pravosudnih funkcija, a drugim zaposlenih u institucijama pravosuđa, odnosno administraciji.

Bukejlović je rekao da je plata nosilaca pravosudnih funkcija i ustavna kategorija koja kaže da se njihova stečena prava i naknade ne mogu umanjivati, odnosno mijenjati, a ta ista plata raste procentualno zavisno od rasta prosječne plate u prethodnoj godini.

– Tako da se na taj način desila ta disproporcija, ali prije svega to je bila ustavna kategorija u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija – pojasnio je Bukejlović za ATV.

On kaže da je procentualno nosiocima pravosudnih funkcija plata porasla 11,9 odsto za ovu godinu, dok za lica zaposlena u administraciji nije bilo povećanja.

Ministar je naglasio da nijedan štrajk ne bi smio ugroziti funkcionisanje institucija, kao i da je njegova svrha da radnici izraze nezadovoljstvo što je zakonsko pravo, napomenuvši da je ministarstvo donijelo rješenje o minimumu procesa rada da fizička i pravna lica ne bi trpjela štetu.

Zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske, u kojima Sindikat pravosuđa ima sindikalne organizacije, ne računajući sudije i tužioce, stupili su 28. februara u štrajk, zahtijevajući, između ostalog, da se, kako kažu, prestane diskriminacijom pri isplati regresa, toplog obroka i naknada po osnovu radnog staža.

/SRNA/

Exit mobile version