Site icon olovka.info

Bukejlović: Poštovati minimum procesa rada za vrijeme štrajka u pravosuđu

miloš bukejlović

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas Srni da je neophodno poštovati rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa u Srpskoj.

“Navedenim rješenjem utvrđen je način obezbjeđenja minimuma procesa rada za vrijeme štrajka, odnosno organizovanog prekida rada u sudovima, javnim tužilaštvima, Sudskoj policiji, kazneno-popravnim ustanovama i Pravobranilaštvu Republike Srpske”, rekao je Bukejlović.

On je istakao da su zbog obezbjeđenja minimuma procesa rada institucije pravosuđa obavezne obavljati poslove iz svoje nadležnosti koji se odnose na zakonom utvrđene rokove koji ne mogu biti odloženi.

“Minimumom procesa rada obezbjeđuje se funkcionisanje institucije pravosuđa, kao i kontinuirano ostvarivanje potreba građana i bezbjednost ljudi i imovine, a za izvršavanje utvrđenog minimuma procesa rada odgovorni su i obavezani rukovodioci institucija pravosuđa”, dodao je Bukejlović.

On je naglasio da su predsjednici sudova i glavni javni tužioci posebno dužni obezbijediti obavljanje poslova iz nadležnosti sudova i tužilaštava čijim nečinjenjem bi trpili štetu građani, odnosno fizička i pravna lica ili Republika Srpska.

“Predsjednici sudova i glavni javni tužioci, vodiće računa da se minimumom procesa rada za vrijeme štrajka, građanima i drugima omogući zaštita ljudskih prava u razumnom roku, kao i da se izvršavaju svi poslovi koji su taksativno navedeni u rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada”, kaže Bukejlović.

On je naveo da zakazana ročišta, rasprave i pretresi ne mogu biti odgođeni zbog štrajka koji je u toku, te da se nikome ne može oduzeti pravo da preda bilo kakav akt pravosudnoj instituciji, da dobije potrebno uvjerenje ili potvrdu.

“Registri nadležnih registarskih sudova moraju raditi da bi se omogućilo da privredno poslovanje nastavi funkcionisati, te pozivamo fizička i pravna lica, kojima u pravosudnim institucijama Republike Srpske bude onemogućeno da ostvaruju prava u postupcima da obavijeste Ministarstvo pravde da bi bile preduzete zakonom propisane mjere prema pravosudnim institucijama koje postupaju suprotno rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada”, kategoričan je Bukejlović.

On je pozivao građane, pravna lica i ostale subjekte da Ministarstvu pravde Republike Srpske prijave eventualne neugodnosti, kao i slučajeve u kojima budu onemogućeni u ostvarivanju prava u institucijama pravosuđa za vrijeme trajanja štrajka, kako bi mogle biti preduzete mjere radi utvrđivanja poštovanja rješenja o utvrđivanju minimuma procesa rada.

“Namjera Ministarstva pravde Republike Srpske nije da onemogućava štrajk zaposlenih u institucijama pravosuđa, već isključivo da omogući da se fizičkim i pravnim licima pruži zaštita u ostvarivanju neophodnog minimuma njihovih prava pred institucijama pravosuđa za vrijeme trajanja štrajka”, rekao je Bukejlović.

Zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske, u kojima Sindikat pravosuđa ima sindikalne organizacije, ne računajući sudije i tužioce, stupili su u štrajk zahtijevajući, između ostalog, da se, kako kažu, prestane sa diskriminacijom pri isplati regresa, toplog obroka i naknada po osnovu radnog staža.

/SRNA/

Exit mobile version