Site icon olovka.info

Broj poginulih u poplavama koje su zahvatile SAD nakon uragana Ida popeo se na 44 VIDEO

NJUJORK POPLAVE POGINULI

Broj poginulih u poplavama popeo se na 44 u četiri sjeveroistočne američke države, dok su ostaci uragana Ida izazvali bujične kiše koje su odnijele automobile, potopile linije metroa u New Yorku i prizemljile avionske letove, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

Preko velikih dijelova New Yorka, New Jerseya, Pennsylvanije i Connecticutaa stanovnici su proveli dan suočavajući se s podrumima potopljenim vodom, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć od prijatelja i članova porodice zaglavljenih u poplavama.

Najmanje 13 ljudi izgubilo je živote u New Yorku, zajedno s tri u predgrađu Westchester okruga. Guverner New Jerseya Phil Murphy u tvitu je saopćio da su najmanje 23 osobe iz te države stradale u oluji.

Među poginulima, tri osobe pronađene su mrtve u podrumu u njujorškoj četvrti Queens, dok su četiri stanovnika Elizabetha u New Jerseyu, umrle u kompleksu javnih stanova poplavljenih u 2,4 metra vode.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je vanredno stanje u državama New Jersey i New York i naložio saveznoj pomoći da pomogne lokalnom stanovništvu u borbi sa posljedicama uragana Ida, saopštila je Bijela kuća kasno u četvrtak.

Putevi su se u nekoliko minuta pretvorili u bujice nalik rijeci, dok su pljuskovi u srijedu navečer iznenadili vozače brzo rastućim poplavnim vodama. Mnogo vozila pronađeno je napušteno na lokalnim putevima. U okrugu Somerset, New Jersey, poginula su najmanje četiri vozača, rekli su zvaničnici.

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da su i dva tornada koja su lomila drveće u srijedu pogodila Maryland, jedan u Annapolisu, a drugi u Baltimoru. Prema izvještajima Washington Posta, 19-godišnjak je umro nakon što je pokušao spasiti majku iz poplavljenog stana u Rockvilleu, Maryland.

Šteta je nastala tri dana nakon što je Ida, jedan od najmoćnijih uragana koji su ikada pogodili američku obalu Meksičkog zaljeva, u nedjelju u Louisiani dospjela na kopno, uništivši čitava naselja.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kritikovao je meteorologe jer se za samo nekoliko minuta ispostavilo da je njihova prognoza netačna. On je rekao da je količina kiše koju su najavili za cijeli dan pala u Centralnom parku za samo jedan sat, prenio je BBC.

Exit mobile version