Site icon olovka.info

Dragiša Binić: Ivici Osimu sam opalio šamarčić, nerviralo me što pola Želje igra za reprezentaciju

dragiša binić
Mojih TOP 11 - Dragiša BINIĆ (I poluvreme)

Legendarni srbijanski nogometaš Dragiša Binić u intervju za Mondo u rubrici “Mojih top 11” autora Nebojše Popovića govorio je o brojnim temama i anegdotama iz igračke karijere, a dotakao se i sukoba s tadašnjim selektorom Jugoslavije Ivicom Osimom.

Binić je bio dio čuvene generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine postala prvak Evrope, a tokom karijere bio je poznat kao jedan od najbržih igrača na svijetu, ali i kao vrlo živopisan nogometaš koji je često upadao u konflikte s trenerima, ali i sa mnogim drugim akterima u svlačionici i na terenu.

Iako je bio vrstan nogometaš, upisao je samo tri nastupa za nacionalni tim Jugoslavije. Za to krivi Ivicu Osima, s kojim se nije slagao, a sada je priznao da se čak i fizički sukobio s njim jednom prilikom.

“Ja sam s Osimom imao problem i to ne krijem. Sad mogu da kažem, to nije tajna više. Na neki način sam ga udario – mali šamarčić, čisto jer me nerviralo da pola Želje igra za reprezentaciju, iako je Zvezda bila prvak Evrope”, kazao je Binić koji se osvrnuo i na Mundijal 1990. godine u Italiji kada je Jugoslavija pod palicom legendarnog Štrausa s Grbavice eliminisana u četvrtfinalu od Argentine nakon jedanaesteraca.

Javnost u Srbiji nerijetko je zamjerala Osimu što više povjerenja imao u starije igrače poput Sušića, Vujovića ili Vulića, naspram nadolazećih planetarnih zvijezda Šukera, Bobana, Savićevića ili Jarnija koji su bili u drugom planu.

“Poslije tog Mundijala, odmah bi ga uhapsio na aerodromu. Imali smo strašnu šansu da igramo finale. Da ne vidiš Šabanadžovićev karton nad Maradonom i greške s izborom igrača… imali smo šansu da lagano prođemo Argentinu. Te godine morali smo igrati finale i možda bi ga osvojili”, istakao je Binić, koji je na pitanje novinara da li su kasnije izgladili odnose, rekao:

“Nema se tu šta gladiti. Rekao sam šta mislim, a poslije pet minuta sve je normalno. Sretali smo se kasnije, a i sa sinom (Amar Osim op.a) sam mu isto OK. On je specifičan tip i svaka mu čast kako gura svoje, to sam milion puta rekao. Sjećam ga se i kao igrača, bio je strašan, ali kasnije je počeo s viskijem i politikom.”

Binić je tokom karijere igrao za Napredak Kruševac, Radnički Niš, Crvenu zvezdu u dva navrata, Brest, Levante, Slaviju iz Praga, APOEL, te japanske klubove Nagoyu i Tosu.

Kompletan dvodjelni intervju s Dragišom Binićem pogledajte u video prilogu, a dio o sukobu s Osimom možete vidjeti na 1:15:40 video zapisa.

Exit mobile version