Site icon olovka.info

“Biće teško pronaći preživjele, temperatura u vagonu dostigla 1.300 stepeni”

grčka željeznička nesreća

Spasioci danas nastavljaju potragu za preživjelima u najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u Grčkoj, u zgnječenim i smrskanim ostacima vagona koji su iskočili iz šina, a zatim se zapalili u katastrofi u kojoj je poginulo najmanje 46 ljudi.

Brzi putnički voz, sa više od 350 putnika u njemu, sudario se direktno sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srijede, a nade da će se još neki preživeli pronaći u olupinama, više od 34 sata kasnije sve su manje, prenosi Katimerini.

“Biće veoma teško pronaći preživjele, zbog temperature u vagonima. Ovo je najteža stvar, umjesto da spasavamo živote, moramo da iskopavamo tijela“, rekao je spasilac Konstantinos Imamidis za Rojters.

Mnogi od putnika morali su da iskaču kroz prozore da bi pobjegli od vatre, a temperatura u jednom vagonu porasla je na 1.300 Celzijusa nakon što se zapalio, saopštile su vlasti.

Veliki broj od 350 putnika u vozu bili su studenti, koji su se vraćali u Solun posle produženog vikenda, a grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je za katastrofu kriva “tragična ljudska greška”.

Šef željezničke stanice u Larisi uhapšen je u srijedu u okviru istrage kojom vlasti ispituju okolnosti koje su dovele do toga da se putnički voz, na putu ka  Solunu, sudari sa teretnim vozom iz suprotnog smjera na istom kolosjeku i očekuje se da se danas pojavi pred lokalnim sudom.

Ministar saobraćaja Kostas Karamanlis ranije je podnio ostavku i poručio da preuzima odgovornost za dugotrajne neuspjehe države da popravi željeznički sistem za koji je rekao da “nije odgovarajući za 21. vijek”, prenosi Tanjug.

U Grčkoj su izbili protesti zbog željezničke nesreće, a mnogi to vide kao katastrofu koja je samo čekala da se dogodi.

Demonstranti su se sukobili sa policijom ispred sjedišta “Helenik trejna” u Atini , kompanije odgovorne za održavanje grčkih željeznica.

Protesti su održani i u Solunu i gradu Larisi, u blizini mjesta gdje se katastrofa dogodila.

Exit mobile version