Site icon olovka.info

BH rukomet: Šta kaže zakon o strancima? Radna dozvola nije dovoljna, potrebna boravišna dozvola

bh rukomet stranci

I dok traje međusobno prepucavanje na liniji klubovi, registraciona komisija Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, pokušaćemo pronaći dodatne odgovore na pitanje čija je odgovornost zbog novonastale situacije u rukometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a koja je izazvana kontrolom stranih državljana u klubovima Premijer lige BiH od strane Službe za rad sa strancima.

Naime, kako stoji u članu 92. Registracionog pravilnika Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, registraciona komisija prilikom registracije igrača, stranog državljanina, zahtjeva dostavu „potvrde o uloženoj molbi za izdavanje dozvole boravka u Bosni i Hercegovini“.

Ukoliko je klub u trenutku podnošenja zahtjeva za registraciju i licenciranje igrača imao potvrdu o uloženoj molbi, Registraciona komisija mogla je izvršiti registraciju i licenciranje igrača, stranog državljanina.

Naime, prema članu 90. ovog istog pravilnika „Strani igrači mogu nastupati samo za onaj klub za koji im je izdata radna dozvola kod nadležnog državnog organa u periodu važenja.“, međutim, Zakon o strancima Bosne i Hercegovine, a na osnovu kojeg je izvršena kontrola od strane Službe za rad sa strancima, ovo pitanje tretira se malo drugačije.

Prema članu 67. ovog Zakona, „Stranac ne može početi raditi u BiH na temelju radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.

Stav dva ovog zakona dalje kaže, „Stranac može raditi u BiH samo na temelju radne dozvole po osnovi koje mu je odobren privremeni boravak. Stranac može raditi u BiH na temelju radne dozvole samo na onom radnom mjestu ili na onoj vrsti poslova za čije je obavljanje izdana radna dozvola te po osnovi koje je strancu odobren privremeni boravak u BiH.

Odgovornost za izdavanje radne dozvole prema ovom zakonu je na poslodavcu, odnosno klubovima, koji su dužni ovisno o mjestu sjedišta poslodavca, radnu dozvolu zatražiti od nadležnog tijela za poslove zapošljavanja stranaca.

Obzirom da je kontrolom Službe za strance ustanovljeno da igrači i treneri koji su strani državljani nisu imali boravišne dozvole, odgovornost je isključivo da klubovima koji su potpisali ugovore sa igračima i trenerima.

(svijet-rukometa.com)

Exit mobile version