Site icon olovka.info

Bez karantina za građane Srbije koji se vraćaju iz Hrvatske i Crne Gore

srbija karantin

epa08433184 A health worker wearing protective suit disinfects a coronavirus isolation facility thar is lit in shady purple in Manila, Philippines, 14 April 2020 (reissued 20 May 2020). Situated between the hues of red and blue, the color purple is widely considered both energetic and relaxing. Because of its rarity in nature and historic use by royals and high-ranked priests, purple still conjures connotations of luxury, regality, wealth and power. EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Krizni štab Republike Srbije donio je odluku da neće biti uveden karantin niti obavezan negativan PCR test za državljane Srbije koji se vraćaju sa odmora iz Hrvatske i Crne Gore.

Takođe, donijeta je odluka da se produžava rad ugostiteljskih objekata u Srbiji do jedan sat iza ponoći, a trgovinskih objekata do 23 h.

Biće data preporuka svim roditeljima čija djeca su putovala da 10 dana provedu u samoizolaciji, odnosno da ne dolaze u školu, kada ona počne, već da nastavu prate onlajn. To je izjavila dr Darija Kisić Tepavčević agenciji Tanjug.

Ona je rekla i da je donijeta izmjena i kada je riječ o maksimalno dozvoljenom broju osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru, odnosno da se taj broj povećava sa 10 na 30.

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mjera, izjavila je danas zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donijet prijedlog mjere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promijeniti.

“Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom”, rekla je Kisić.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mjera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost obolijevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Zamjenica direktora Instituta “Batut” izjavila je da Krizni štab sve mjere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju i dodala da ublažavanje mjera koje će uslijediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste.

Kisićeva je novinarima, između ostalog, navela i da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su djeca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

“Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije”, pojasnila je Kisićeva.

U školi su, dodala je, takođe napravljene striktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će vjerovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Sve mjere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, istakla je Kisićeva.

“Ne možemo ih doneti unapred, niti to može ijedna zemlja. Epidemiološka situacija se prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati”, rekla je ona.

Kisićeva kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

“Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci”, rekla je ona.

Kisićeva kaže i da će se u skladu sa time korigovati mjere i da je cilj da povratak dece u škole bude bezbjedan.

“Učinićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum”, poručila je Kisićeva.

Exit mobile version