Site icon olovka.info

Autobuski prevoznik koji saobraća između Austrije i BiH kažnjen u Hrvatskoj u iznosu 40 hiljada KM

kažnjeni autobuski prevoznici

Dva autobusa istog vlasnika koji saobraćaju između Austrije i BiH kažnjena su juče u Hrvatskoj s 171 hiljadom kuna (oko 40 hiljada KM) zbog brojnih prekršaja.

Kako piše Index.hr prilikom obavljanja redovnog rada policijski su službenici Mobilne jedinice saobraćajne policije juče oko 14:30 na autocesti A3 kod naplatnih kućica Ivanić-Grad zaustavili i kontrolisali dva autobusa istog prevoznika, u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su saobraćali na relaciji između BiH i Austrije, saopštila je danas policija.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik, 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak takođe iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu te iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

O navedenom su izviješteni radnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Službe za mobilne inspekcijske nadzore. Njihovim dolaskom je u zajedničkoj saradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno:

Konkretno, radi se o prevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj pauzi, odnosno dnevnom i sedmičnom odmoru, prekoračenom svosedmičnom vremenu vožnje, neposjedovanju saobraćajnih dozvola za linijski prijevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

Za navedenih 15 prekršaja su im djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna i 1.400 kuna troškova donošenja prekršajnih naloga. Temeljem člana 152. stav 3. Prekršajnog zakona, počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne.

Exit mobile version