Site icon olovka.info

Audi predstavio produkcijske verzije električnih modela E-Tron GT i RS E-Tron

Audijev odgovor na elektropokretan Porsche Taycan u snažnijem izdanju raspolaže s 590 konjskih snaga.

Audijeva ponuda modela bez emisije izduvnih gasova proširena je modelom E-Tron GT i njegovom još snažnijom izvedenicom RS E-Tron, a već na prvi pogled može se vidjeti da Audijeve elektropokretane sportske limuzine visokih performansi imaju čvrste veze s prvim električnim Porscheovim modelom Taycan.

Audi E-Tron GT quattro za pokretanje koristi dva elektromotora (jedan po osovini) za čije su napajanje zadužene lithium-ion baterije kapaciteta 93,4 kWh, a vozač može računati na 469 konjskih snaga (522 KS s vremenski ograničenom ‘overboost’ funkcijom) i 630 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu i 245 km/h.

Prema WLTP normama, automobil s jednim punjenjem baterija može preći 487 kilometara, a za 80 posto napunjenosti baterije potrebno je dvadesetak minuta.

Elektromotori u snažnijoj verziji RS E-Tron quattro razvijaju 590 KS i 830 Nm obrtnog momenta, odnosno 637 KS s aktiviranom ‘overboost’ funkcijom, a spomenuto je dovoljno za 250 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde.

Obje verzije “čuče“ na 20-inčnim točkovima iza kojih se krije zračni adaptivni ovjes. RS E-Tron opciono se može dobiti i u kombinaciji sa 21-inčnim točkovima. Upravljanje preko obje osovine u standardnoj je opremi snažnije verzije i opciono dostupno uz slabiju verziju, a Audi je za sada objavio fotografije na kojima se može vidjeti kako izgleda unutrašnjost modela RS E-Tron.

(Klix)

Exit mobile version