Site icon olovka.info

Audi gasi modele A4, A6 i A8!

audi gasi modele

Audi je objavio datum obustave ponude modela A4 i A6 pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Isto se odnosi i na model Audi A8. Bavarci očigledno ne žele da investiraju značajne sume novca, čak ni u razvoj modela iz segmenta plug-in hibrida. Odluke čelnika kompanije predstavljaju kamen temeljac za realizaciju zamisli izvršnog direktora Audija Markusa Dismana koji želi da ova marka napusti proizvodnju konvencionalnih automobila.

Pomenuti Disman se na čelu Audija nalazi manje od jedne godine, a njemački Manager Magazin prenosi da njegov plan razvoja marke podrazumijeva da će nove generacije sedana A4 i A6 biti predstavljene ponovo od 2023, nedugo nakon čega će uslijediti i električna izdanja. Međutim, Audi ni ne želi da se konvencionalne varijante limuzina srednje veličine nalaze u prodajnom miksu do kraja životnog ciklusa te generacije sedana. Dakle, kraj ponude za A4 i A6 će nastupiti prije 2030.

Kada se govori o limuzinskoj perjanici s oznakom A8, treba reći da je za očekivati premijeru restilizovane verzije do kraja ove godine. To bi ujedno trebalo da bude i zadnja mjera da se veliki sedan održi aktuelnim, a Audi takođe ne želi da vještački produžava život ovom vozilu, ni tako što bi ga nudio kao predstavnika PHEV segmenta.

Manager Magazin izvještava da Disman pomenute modele već doživljava kao “žive mrtvace” indirektno ga citirajući, odnosno prenoseći njegove reči u malo slobodnijem prevodu, da je politika kompanije takva da nalaže obustavu promocije stare tehnologije nakon saveznih izbora koji su u Njemačkoj planirani za jesen tekuće godine. Bavarci vjeruju da će kupci nakon toga jednostavno izgubiti interesovanje za konvencionalnim primjercima Audija.

Prije skoro dvije nedjelje, šef Audija je rekao drugom njemačkom poslovnom nedjeljniku, listu Wirtschaftswoche da u kompaniji trenutno rade na konkretnom planu koji predviđa fazno odustajanje i gašenje ponude modela pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. To će biti proces koji se okončava “u narednih deset, možda petnaest godina”.

Središte pažnje timova stručnjaka zaposlenih u kompaniji iz Ingolštata sve više okupiraju čisto električni modeli. Disman je dodatno naglasio važnost baterijskih modela za premijum marku, tako što je proglasio rad na projektu Artemis, neposredno nakon što je zasjeo u fotelju glavnokomandujućeg Audija. Prema navodima iz izvještaja objavljeno od strane Automobilwoche na samom početku godine, prvi model razvijen pod kapom projekta Artemis će biti predstavljen na manifestaciji IAA koje se održava ove jeseni.

Audijev projekat E-Tron i Artemis

Početak serijske proizvodnje tog modela je zakazan za kraj 2024. Disman je nedavno rekao da taj model neće biti velik sedan, niti pak veliki SUV, koji bi se eventualno smjestio u klasu iznad A8 ili Q7: “To će biti vozilo nove kategorije i nećemo ga vezivati za simbol A, niti za indeks Q.”

Još da kažemo za kraj da je Audi uplovio u tržište premijum električnih vozila svojim modelima iz palete e-tron.

(AutoRepublika)

Exit mobile version