Site icon olovka.info

Aplikacija Tably može otkriti kakvog je raspoloženja vaša mačka i da li trpi bol

raspoloženje mačke

Vlasnici mačaka koji vole fotografisati svoje krznene prijatelje sada imaju novi izgovor da izvade pametne telefone jer uz pomoć aplikacije Tably mogu otkriti kakvog je raspoloženja ljubimac i da li ga nešto boli.

Kompanija za tehnologiju zdravlja životinja iz Kanade, Sylvester.ai, razvila je aplikaciju pod nazivom Tably koja pomoću kamere telefona otkriva osjeća li mačka bol.

Aplikacija gleda položaj uha i glave, sužavanje očiju, napetost njuške i kako se brkovi mijenjaju, kako bi otkrila nevolje.

Istraživanje iz 2019. objavljeno u recenziranom časopisu Scientific Reports otkrilo je da je takozvana “skala grimasa mačaka” ili FGS valjano i pouzdano oruđe za procjenu akutne boli kod mačaka.

“Aplikacija pomaže vlasnicima mačaka da znaju trpi li njihova mačka bol ili ne”, rekao je Miche Priest, vodeći preduzetnik Sylvester.aija te dodao: “Uspjeli smo uvježbati ‘mašinu’ pomoću kompjuterskog učenja i niza slika.”

Foto: Twitter

Aplikacija bi mogla pomoći mladim veterinarima, koji još uvijek nemaju dovoljno iskustva.

Aplikacija koja koristi uzorke iz slika mačjih lica može biti od pomoći, ali vlasnici mačaka također bi trebali pregledati cijelo tijelo svog ljubimca, uključujući rep, kako bi otkrili tragove o njihovoj dobrobiti, preporučuju veterinari.

Mačke koje su zabrinute ili uplašene držat će rep čvrsto i napeto. A osim toga, tu je i samo razmišljanje o njihovom ponašanju u smislu da li jedu, piju, borave u toaletu, spavaju kao što to obično rade.

Exit mobile version