Site icon olovka.info

AFERA RESPIRATORI: Novalićeva advokatica – Nevidljive sile uplele prste u suđenje

Vasvija Vidović

Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice u predmetu nabavke 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM i predmet je posmatran izvan vremenskog konteksta u kojem se dešavao, ocijenila je prilikom iznošenja završnih riječi odbrane Vasvija Vidović, advokatica optuženog federalnog premijera Fadila Novalića, te dodala da je razočarana miješanjem političara i korištenjem predmeta u predizborne svrhe.

Upitana da prokomentariše navode o nevidljivim silama koje je spomenula u sudnici Suda BiH, Vidovićeva je novinarima kazala da ih je i imenovala.

“Ja sam te sile i imenovala tamo i duboko sam razočarana miješanjem političara koje sam nabrojala čak imenom i prezimenom, predstavnike stranaka, korištenjem cijelog ovog predmeta sa političkim ciljem u predizborne svrhe i, nažalost, miješanje međunarodne zajednice, ambasada, to je nezamislivo u organizovanim državama poput SAD i Velike Britanije da se miješaju u predmet koji je u toku”, rekla je Vidovićeva.

Pored Novalića, za spornu nabavku optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Vidovićeva je rekla da navodi optužnice moraju biti dokazani u cijelosti, što se u ovom slučaju nije desilo, te navela da dijelovi optužnice za krivična djela pranja novca, trgovine uticajem i zloupotrebe položaja Tužilaštvo nije ni opisalo.

Govoreći o završnoj riječi Tužilaštva, Vidovićeva je naglasila da nije dat prijedlog za osuđivanje te da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice, dok je odbrana potkrijepila dokazima ono što je govorila.

Ona najavljuje da odbrana planira da se optuženi Novalić obrati pred sudom, ukoliko sudsko vijeće to dozvoli.

Exit mobile version