Site icon olovka.info

Abdulah Skaka predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo VIDEO

abdulah skaka

Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador BiH u Kataru, Abdulah Skaka, juče je uhapšen, a danas je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Nakon kiminalističke obrade u MUP-u KS, osumnjičeni Abdulah Skaka predat je u nadležnost Tužilaštva KS. Biće zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučiće o daljim mjerama”, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

Kako se kaže u saopštenju, Skaka se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, falsifikovanja službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Abdulah Skaka pod istragom je Tužilaštva zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.

“Tužilaštvo KS tereti ga za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika. Nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. Tereti se za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji”, stoji u saopštenju.

Kako se kaže sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

“Tereti se i za falsifikovanje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E.”, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dodali su da je akciji lišenja slobode prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS.   

Foto/Video: Klix

Exit mobile version