Site icon olovka.info

12 efikasnih savjeta čiji je rezultat manja potrošnja goriva

potrošnja goriva

Potrošnja goriva vašeg automobila uvijek je aktuelna tema. Iz dana u dan prolazimo pored benzinskih pumpi i, manje više uvijek, se čudimo cijenama. Kad nam je gorivo pri kraju, za cijenu ipak ne pitamo, no svejedno hvatamo svaku priliku za uštedu. Baš zato smo sprovjerili neke načine uz pomoć kojih možemo (dugoročno) štedjeti na potrošnji goriva, a najefikasnije vam savjete donosimo u nastavku.

1. Redovno održavajte automobil

Dobar godišnji servis temelj je dugovječnosti vašeg automobila. Recept je vrlo jednostavan – brinite o svom vozilu koliko god ste u mogućnosti! Redovno mijenjajte potrošne dijelove, ali i ulje u motoru. Ako su svjećice prljave, a filteri za vazduh začepljeni, potrošnja goriva se u pravilu uvijek povećava. Kvalitetnim održavanjem i redovnim servisom možete uštediti do 4% goriva.

2. Gume i potrošnja goriva

Ako se niste odlučili na opciju ugrađivanja plina u automobil čime biste dugoročno uštedili čak 30% (na 15.000 kilometara dolazi se do uštede od skoro 1.000 KM), možete uštedjeti i prilikom kupovine guma. Od 2010. godine proizvođači guma obavezni su na gume stavljati energetske naljepnice kojima daju informacije o uštedi goriva, nivou buke i držanju gume na mokroj cesti, pa savjetujemo da uzmete one koje pridonose uštedi goriva. Naravno, uz barem solidno prijanjanje na mokroj podlozi.

3. Potrošnja goriva i pritisak u gumama

Iznenadićete se koliko sitnicama zapravo može spasnuti potrošnja goriva. Česte provjere pritiska u gumama takođe vam mogu donijeti uštedu na gorivu od čak 5%. Ako gume na vašem automobilu imaju prenizak pritisak, ujedno stvaraju i veći otpor pri kotrljanju, a tako uzrokuju i veću potrošnju. Napumpajte ih – i uštedite na gorivu.

4. Smanjite grijanje

Često se događa da ujutro na putu za posao čekate u gužvi, a automobil držite u praznom hodu. Iako mirujete, tako takođe trošite gorivo. Ako duže čekate, radije ga ugasite. Kad se vozite se na kratkim relacijama, nemojte paliti grijanje u automobilu. Dok se zagrije i postigne vama zadovoljavajuću temperaturu, vrlo je vjerojavno da ste već na odredištu. Na putovanjima s dužim relacijama, grijanje držite na nižim temperaturama jer vam grijanje klimom povećava potrošnju za oko 3%. Naravno, ako imate noviji automobil sa start stop sistemom, ne morate brinuti za trošenje goriva. Ovaj sistem, ovisno o vozilu, pridonosi uštedi goriva od 5 do 10% pa to imajte na umu i kod kupovine novog automobila.

5. Skinite krovne nosače i zatvarajte prozore

Dobar savjet je i skinuti nosač s krova kad ga više ne trebate. Ako ga ostavite montiranog nakon zimovanja ili ljetovanja, vaše vozilo gubi na aerodinamičnosti i troši oko 5% više goriva. Takođe, zatvarajte prozore! Otvorenim prozorima pri brzinama većim od 50km/h stvarate otpor i opet – povećavate potrošnju.

6. Riješite se nepotrebnog alata i drugog tereta

Prilikom točenja goriva, nemojte puniti rezervoar do vrha. Lakši auto zahtijeva manje energije za kretanje pa ujedno i troši manje goriva. Iz istog razloga iz automobila uklonite stvari koje vam ne trebaju svaki dan, jer svakim kilogramom manje, štedite na potrošnji. Na svakim dodatnih 50 kilograma, potrošnja se povećava za 1 do 2%.

7. Gorivo točite polako

Točite li gorivo velikom brzinom, u spremniku će ga zapravo završiti manje jer dolazi do rasprskavanja i isparavanja. Pritom će brojač izmjeriti više od realne količine natočenog goriva. Kad vam finansije to dopuštaju, gorivo točite već kad vam je spremnik poluprazan. Ako točite kada je spremnik skoro prazan i pun vazduha, gorivo koje točite, ali i ono koje je preostalo u spremniku brže isparava, čime nepotrebno gubite određenu količinu. Osim toga,  izbjegavajte i benzinske pumpe na kojima se upravo dovezla cisterna za točenje goriva. Zašto? Zato je gorivo se prilikom punjenja spremnika miješa i tako se na površinu podiže nečistoća s dna. Ako u tom trenutku natočite, velika će količina nečistoće završiti u vašem spremniku, a time i motoru.

8. Pripazite s papučicom gasa

Uvijek savjetujemo oprez kad su brzine u pitanju, no lakša noga na papučicu za gas, osim sigurnosti, donosi vam i uštedu. Zato uvijek imajte na umu da su vam okretaji motora dizelaša na 2.000, a u slučaju benzinskog motora na 2.500. Osim toga, dobro je voziti između 75 i 90 km/h uz mjenjač pozicioniran u petoj brzini. Naravno, poštovanje ograničenja brzine tu je ipak uvijek u prednosti. 

9. Vozite ujednačeno i kočite motorom kad god je to moguće

Kad naglo ubrzavate, trošite 20% goriva više nego kad vozite mirno i staloženo. Pratite situaciju u saobraćaju ispred sebe i prije nego počnete kočiti, pustite papučicu gasa. Tempomatom održavajte brzinu, no ušteda se ostvaruje samo na ravnim etapama ili nizbrdicama, dok na uzbrdicama zapravo povećavate potrošnju goriva. Za vožnju s automatskim mjenjačem po nizbrdicama, ručkom mjenjača prebacite u brzine 3, 2 ili 1 te kočite motorom. Uz gorivo, štedjećete i diskove kočnica.

10. Farovi i potrošnja goriva

Poznato je i da svjetla utiču na potrošnju goriva, no u kojoj mjeri? Njemačka istraživanja pokazala su kako utičuu na potrošnju do 3 dL goriva na 100 kilometara. Zašto je to tako? Kako bi sijalice od 100 vati svjetlile, motor mora proizvesti više struje. To će učiniti jačim magnetiziranjem alternatora koji zatim stvara veći otpor i, pogađate već, troši više goriva.

11. Vozite iza većeg vozila

Ovaj se trik temelji na dugogodišnjem iskustvu profesionalnih vozača. Odaberite automobil koji se kreće brzinom koja vama odgovara i vozite iza njega na pristojnom razmaku. Dobro je pozicionirati se iza većeg vozila, primjera radi – kombija, autobusa ili kamiona sa zatvorenim tovarnim prostorom. Veća vozila stvaraju vazdušni tunel i smanjuju otpor vazduha vašem vozilu koje se kreće iza njih, čime se smanjuje vaša potrošnja. Možda izbjegnete i koji radar. 

12. Kvalitetno ulje – manja potrošnja goriva

Prilikom održavanja automobila, imajte na umu da odaberete motorno ulje koje ne stvara veću potrošnju. Izbjegavajte najjeftinija ulja sumnjivog kvaliteta, već pogledajte testove i odaberite najbolje za svoj automobil, naravno, uz povoljnu cijenu.

Foto OpenClipart-Vectors, Pixabay

Exit mobile version