Site icon olovka.info

Željko Radić: Interes za saradnju i partnerstvo sa Željeznicama RS iskazale i kompanije iz SAD

željko radić restruktuisanje žrs

Restrukturiranje Željeznica Republike Srpske, kako je u intervjuu za Klix.ba kazao Željko Radić, v. d. generalnog direktora ovog preduzeća, projekat je koji ima za cilj unapređenje operativne efektivnosti i finansijsku održivost.

Ovaj postupak provodi se kroz tri komponente: finansijsko restrukturiranje, restrukturiranje radne snage i organizaciono restrukturiranje.

Šta je do sada urađeno u postupku restrukturiranja i kada bi on trebao biti završen?

Sva dugovanja Poreskoj upravi RS i radnicima su izmirena, a po pitanju smanjenja broja zaposlenih, Željeznice RS-a su ugovorom o restrukturiranju ispunile zacrtani cilj. U samom procesu preduzimamo korake kako bi struktura zaposlenih bila optimalna i zadovoljila potrebe preduzeća u narednom periodu. To se odnosilo na pronalaženje odgovarajućeg modela za prekvalifikaciju i stručno osposobljavanje zaposlenih, kao i zbrinjavanje radnika sa smanjenom radnom sposobnošću. Treća komponenta koja se trenutno provodi je organizaciono restrukturiranje. Vlada Republike Srpske je izabrala model holdinga koji podrazumijeva stvaranje željezničkog holdinga i tri zavisna preduzeća odgovorna za prijevoz putnika, robe i upravljača infrastrukture. Trenutno se s konsultantom i Vladom RS-a provode aktivnosti na pripremnoj fazi za prelazak na novi način organizacije preduzeća. Željeznice Republike Srpske nastoje da se reorganizuju na najbolji mogući način kako bi bile efikasnije i efektivnije. Nova organizacija podrazumijeva uvođenje novog finansijsko-računovodstvenog sistema putem kojeg će se pratiti svi procesi unutar ŽRS, razvoj i primjena finansijski prihvatljivih i održivih srednjoročnih planova poslovanja te razvoj i primjena višegodišnjih ugovora o sufinansiranju prijevoza putnika i održavanju infrastrukture između Vlade Republike Srpske i Željeznica RS.

Šta će ovaj postupak značiti za poslovanje Željeznica u konačnici, na koji način će biti organizovano poslovanje? Kako će preduzeće “izgledati” nakon restrukturiranja?

Željeznice nastoje da se reorganizuju na najbolji mogući način kako bi bile efikasnije i efektivnije, odnosno da u budućnosti budu preduzeće spremno za tržišno poslovanje i pojavu konkurencije na željezničkom tržištu. Razdvajanje funkcija i bilansa stanja su ključni elementi ne samo u pogledu progresivnog usaglašavanja s propisima EU o željeznicama, posebno zakonima o konkurenciji, već i za jačanje sektora željeznica u Republici Srpskoj kroz omogućavanje komercijalne orijentacije za Željeznice Republike Srpske. Tri zavisna preduzeća Željeznica RS unutar holdinga činit će: infrastruktura, prijevoz robe i prijevoz putnika.

Dugovanja radnicima su bila ogromna pa nam recite koliko tačno ste im dugovali, koliko od toga je riješeno i šta je još ostalo od dugova (ako nešto jeste)?

Dugovanja radnicima su iznosila oko 37.000.000 evra i ona su u potpunosti izmirena.

U ovom postupku bilo je predviđeno otpuštanje određenog broja radnika, recite nam o kojem broju je riječ, koliko ste radnika imali, a koliko ih je sada?

U toku postupka restrukturiranja Željeznica nije bilo potrebe za otpuštanjem. Referentni broj radnika u Željeznicama Republike Srpske na početku realizacije projekta restrukturiranja iznosio je 3.098 zaposlenih. Željeznice danas imaju 2.098 zaposlenika, čime je druga komponenta iz projekta restrukturiranja uspješno završena, prema broju iz projekta o restrukturiranju. Zaposleni koji su u prethodnom periodu napustili preduzeće, učinili su to dobrovoljnim odlaskom, uz sporazumni prekid radnog odnosa i otpremnine, putem prijave na interne oglase preduzeća te prirodnim odlivom radne snage, odnosno penzionisanjem. Uzimajući u obzir buduća penzionisanja zaposlenih, dobrovoljne odlaske uz otpremnine, ali i zapošljavanje neophodnog izvršnog i tehničkog osoblja na značajnim proizvodnim radnim mjestima, preduzimaju se neophodni koraci kako bi struktura zaposlenih bila optimalna i na adekvatan način zadovoljila potrebe preduzeća.

Koliko je pandemija ugrozila poslovanje Željeznica RS, kako ste završili prošlu godinu?

Željeznice RS preduzimaju niz aktivnosti kako bi se rezultati rada i trend rasta pozitivnih pokazatelja u ovoj i narednoj godini poboljšali. Na poslovanje preduzeća znatno utječu i drugi faktori koji nisu u našoj nadležnosti i na koje ne možemo utjecati. Tu prije svega mislimo na epidemiološku situaciju koja je neizvjesna, kao i mjere koje se shodno epidemiološkim situacijama propisuju na nivou RS-a. Važno je istaći da je tokom 2020. godine upravo iz tog razloga došlo do pada privredne aktivnosti i smanjenja potražnje za uslugama prijevoza različitih vrsta robe u teretnom saobraćaju, što je znatno utjecalo na rezultate poslovanja Željeznica. Osnovni razlog negativnog rezultata poslovanja tokom prošle godine svakako je poremećaj na globalnom tržištu usjled pandemije izazvane koronavirusom. Također, veliki problem tokom 2020. godine u Željeznicama RS-a bio je i broj zaraženih te radnika koji su boravili u obaveznoj izolaciji usljed pandemije. Poslovna 2020. godina za Željeznice Republike Srpske završena je negativnim poslovnim rezultatom i gubitkom u iznosu od nešto više od 15 miliona KM, dok je u 2019. godini ostvarena dobit u iznosu od 1,7 miliona KM. Nemjerljiv utjecaj na poslovanje Željeznica RS u 2020. imala je pandemija, što je znatno utjecalo na smanjenje obima prijevoza u putničkom i djelimično u robnom saobraćaju, a samim tim i na smanjenje ostvarenih prihoda od prijevoza putnika i robe. Broj putnika u 2020. godini smanjen je za 64 posto, a prevezenih tona robe za 17 posto u odnosu na 2019. godinu. Naša su nastojanja da ovu godinu završimo uz bolje poslovne pokazatelje, kao i realizovane planove modernizacije željezničkog sektora.

Na kojim linijama trenutno voze vozovi ŽRS, hoćete li uvoditi neke nove?

Trenutno u Željeznicama Republike Srpske po redu vožnje za 2020/2021. godinu putnički vozovi saobraćaju na relacijama: Doboj – Banja Luka – Doboj, Doboj – Petrovo Novo – Doboj i Banja Luka – Novi Grad / Dobrljin – Banja Luka. U zavisnosti od budućih potreba privrede i korisnika putničkog saobraćaja razmatrat će se uvođenje novih putničkih linija, naravno uz konstantno praćenje situacije u vezi s pandemijom koronavirusa.

Spominjala se i modernizacija pruga, koja bi se radila u saradnji s kineskim partnerima, pa hoće li se to, i kada, desiti? Šta bi tačno podrazumijevala ta modernizacija i da li bi ona obuhvatala samo određene dijelove ili cijelu prugu?

Imajući u vidu da je željeznički sektor pretrpio ogromnu štetu tokom proteklih ratnih dešavanja, veliki dio infrastrukturnih, vučnih i vučenih kapaciteta zahtijeva značajna ulaganja, kako bi željeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurent na evropskoj željezničkoj mreži. Uključiti se na evropsko tržište i biti konkurent jedan je od primarnih ciljeva preduzeća. Potrebe Željeznica za remontom pruga i obnavljanjem voznih kapaciteta za prijevoz robe i putnika zaista su ogromne, i u tom smjeru intenzivno radimo na osiguravanju prihvatljivih modela finasiranja s budućim strateškim partnerima. Predstavnici kineske projektantske kompanije CRDC – China Railway Design Corporation boravili su u radnoj posjeti u Ministarstvu saobraćaja i veza RS i Željeznicama Republike Srpske, gdje su s resornim ministrom i članovima uprave preduzeća razgovarali o mogućnostima uspostavljanja međusobne saradnje, planiranim projektima Željeznica Republike Srpske, rekonstrukciji i modernizaciji pruga, kao i potencijalnim rješenjima i modelima finansiranja. U toku je analiza stanja i prioritetnih potreba za obnovu i modernizaciju Željeznica Republike Srpske. Pored razgovora s predstavnicima kineske kompanije, zainteresovane za saradnju sa Željeznicama Republike Srpske, intenzivni razgovori i aktivnosti na obnovi i modernizaciji željezničke infrastrukture nastavljaju da se vode i s drugim potencijalnim partnerima. U proteklom periodu interes za saradnju i partnerstvo sa Željeznicama RS-a u okviru finansijskog partnerstva, iskazale su i određene kompanije iz SAD-a, zainteresovane za rekonstrukciju, remont i održavanje željezničke infrastrukture u BiH. U okviru realizacije brojnih projekata koje očekuju Željeznice, intenzivne aktivnosti se provode i sa: WBIF-om, EBRD-om kao i Evropskom investicionom bankom, sa ciljem osiguravanja finansijskih sredstava za obnovu željezničke infrastrukture i rekonstrukcije dijela Koridora 5C na području teritorije Republike Srpske. Svi predloženi modeli za saradnju i iz ranijeg perioda bit će razmatrani, a najpovoljniji za Željeznice Republike Srpske precizirani i realizovani u narednom periodu, uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade Republike Srpske.

Kakvi su vaši planovi za naredni period?

Primarni zadaci i planovi menadžmenta Željeznica Republike Srpske, kao i težnja ka pozitivnim rezultatima poslovanja, svakako su očuvanje, povezivanje i integrisanje svih raspoloživih potencijala preduzeća, što će u budućnosti doprinijeti kvalitetnijoj oragnizacionoj strukturi i finansijskoj samoodrživosti. Uspješno realizovati projekt restrukturiranja preduzeća, koje je od strateškog značaja za Republiku Srpsku, postaviti ga na zdrave osnove, biti na usluzi privredi i građanima te imati kvalitetnog i zadovoljnog radnika u svim segmentima budućeg samoodrživog preduzeća, primarni su planovi i ciljevi menadžmenta Željeznica Republike Srpske, resornog ministarstva i Vlade RS.

(Klix)

Exit mobile version