Site icon olovka.info

U Doboju održan pčelarsko-voćarski kurs za penzionere FOTO

Udruženje penzionera iz Doboja organizovalo je za svoje članove pčelarsko-voćarski kurs, teorijski i praktično, o proljećnom razvoju pčela, bolesti pčela i zaštiti voća u kontekstu sprečavanja trovanja pčela, koji sprovode stručnjaci Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predsjednik dobojskog Udruženja penzionera Rajko Gligorić rekao je novinarima da je riječ o prvoj ovogodišnjoj planskoj aktivnosti za članove amatere u voćarstvu i pčelarstvu, a da na izbor teme utiče njihovo interesovanje koje svake godine raste.

Inženjer poljoprivrede iz Banjaluke Borislav Peno kaže da će danas govoriti o vještačkom razrojavanju pčela i suzbijanju rojevog nagona prije glavne ispaše, kao i o uzrocima gubitka pčelinjih zajednica koji se kao najčešći problem navodi na ovakvim predavanjima.

On je poručio da nije primaran broj pčelinjih društava već da su pčelinje zajednice jake i zdrave, sa dovoljno dobro raspoređene hrane, što sve smanjuje rizik za njihovo uginuće.

Inženjer poljoprivrede iz Doboja Aleksandar Popović rekao je da se voćari suočavaju sa brojnim izazovima – koje promjene klimatskih prilika utiču na voćke, od ranijeg cvjetanja i ranih mrazeva, njihovo hemijsko tretiranje dozvoljenim preparatima i uticaj na pčelare.

“Voćka ima svoj termometar. Kada se zemljište zagrije na osam stepeni Celzijusovih ona kreće. Da li će to biti u decembru, januaru, februaru, to samo zavisi od temperature zemljišta”, pojasnio je Popović.

On je kao problem za voćare ove godine naveo to što je visoka temperatura bez padavina sa suvim zemljištem koje se brže grije uticala na to da su voćni sokovi već krenuli, što bi zbog očekivanih mrazeva i niske temperature trebalo usporiti navodnjavanjem ili tretiranjem bakarnim preparatima.

Prema njegovim riječima, sama voćka se trudi da stvori više cvjetova nego što joj je potrebno i u voćarstvu je dobar rod kada se opraši oko 15 odsto cvjetova.

Simo Bilić iz Rudanke, koji se pčelarstvom bavi 50 godina i posjeduje 70 košnica, kaže da se uvijek može nešto novo naučiti i da se na ovaj kurs prijavio kako bi se upoznao sa novom vrstom pčelinje bolesti varole.

Voćar Stojan Prešić, koji ima oko 80 sadnica različitog voća u Kostajnici, kaže da će ružna jesen i loši vremenski uslovi negativno uticati na prinos voća, ali i razvoj svih vrsta oboljenja što zahtijeva dodatna hemijska tretiranja.

/SRNA/

Exit mobile version