Site icon olovka.info

U Doboju odata počast poginulima u Drugom svjetskom ratu (FOTO)

Ispred Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju danas su položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima povodom 77 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položile delegacije dobojskog Udruženja “Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata /NOR/” i Gradske uprave Doboj.

Predsjednik gradskog udruženja “Antifašisti i borci NOR-a” Novak Radojčić rekao je da se slobodarske i antifašističke tekovine moraju potvrđivati i njegovati kod mladih uprkos rastućem revizionizmu istorije.

“Na današnji dan davne 1945. godine je akt o bezuslovnoj kapitulaciji ispred savezničkih snaga potpisao čuveni general-major Žukov, a dan prije, u kasno predvečerje 8. maja, Nijemci su potpisali tu kapitulaciju”, izjavio je novinarima Radojčić.

Novak Radojčić, predsjednik gradskog udruženja “Antifašisti i borci NOR-a”

On je naveo da je kraj Drugog svjetskog rata proglašen nekoliko mjeseci kasnije nakon kapitulacije Japana kojoj je prethodilo američko bombardovanje atomskim bombama Hirošime i Nagasakija.

“Da li smo izvukli dovoljno pouka iz toga s obzirom na krvavu cijenu koju smo platili svi mi koji smo bili nastrani saveznika na čelu sa Sovjetskim Savezom? Očigledno je da nismo”, zaključio je Radojčić.

On je ukazao na ponovno buđenje povampirenog nacizma i da svijet ulazi u teške sukobe koji su na granici kataklizme

“Možda je najbolji primjer Poljska, koja je u Drugom svjetskom ratu pretrpjela ogromne gubitke. Ta zemlja ponovo praktično pruža utočište i ponovo se primiče silama zla”, izjavio je Radojčić.

Sa dobojskog područja u NOR-u je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 650 boraca.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

(SRNA)

Exit mobile version