Site icon olovka.info

Trump prijeti Kini novim tarifama

amerika kina trgovinski rat

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da je trgovinski sporazum s Kinom u koji je uloženo puno truda sada od sekundarnog značaja u odnosu na pandemiju koronavirusa i zaprijetio je novim carinama za Peking, dok njegova administracija priprema mjere odmazde zbog izbijanja pandemije.

Trumpova sve oštrija retorika protiv Kine odražava je njegovu rastuću frustraciju Pekingom zbog pandemije koja je samo u Sjedinjenim Državama odnijela desetke hiljada života, pokrenula smanjenje ekonomije i ugorzila njegove šanse za novi mandat u novembru.

Dva američka zvaničnika rekla su za Reuters pod uslovom da ostanu anonimni da se razmatra niz opcija protiv Kine, no upozorili su da je to sve još u ranoj fazi. Preporuke još nisu došle do nivoa Trumpovog najvišeg tima za nacionalnu sigurnost ili samog predsjednika, rekao je jedan od zvaničnika Reutersu.

“Raspravlja se o tome kako teško pogoditi Kinu i kako to pravilno kalibrirati”, rekao je jedan od izvora dok Washington hoda po rubu u svojim odnosima s Pekingom u vrijeme dok iz Kine i pribojava se narušavanja osjetljivog trgovinskog sporazuma.

Međutim, Trump je jasno rekao da je njegova zabrinutost zbog uloge Kine u nastanku i širenju koronavirusa za sada imaju prednost nad naporima da nadogradi inicijalni trgovinski sporazum s Pekingom koji je dugo dominirao u njegovim poslovima s drugom najvećom svjetskom ekonomijom.

D. Hadžić, biznisinfo.com

Exit mobile version