Site icon olovka.info

Tibetanski mastif: Pasmina kojoj pripada i najskuplji pas na svijetu prodat za 1,5 miliona dolara FOTO GALERIJA/VIDEO

TIBETANSKI mastif koji se odaziva na ime Big Splash najskuplji je pas na svijetu. Prije pet godina, kada je psu bilo 11 mjeseci za vrtoglavih 1,5 miliona dolara kupio ga je kineski tajkun.

Osim “štancanja” pasa od strane onih koji su mislili kako će svaki tibetanski mastif postići visoku cijenu, rekordan pseći transfer rezultovao je popularizacijom jedne od najstarijih pasmina na svijetu.

Kako joj i naziv kaže potiče iz Tibeta gdje se (uključujući područje Himalaje) koristio kao pas čuvar stoke, ali i kuće svojih gospodara. Sve do sredine 20. vijeka pasmina koja je poznata i pod nazivom Do Khyi je u Evropi bila gotovo nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što ista nije izumrla.

Što trebate znati prije nego nabavite tibetanskog mastifa?

Pišući upozorenja za buduće vlasnike tibetanmastiffinfo.com kako tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njihova socijalizacija zahtijeva puno vremena kako bi ih se upoznalo sa svim situacijama, tipovima ljudi, ali i životinja koje će kao ljubimac susretati. 

Riječ je o tvrdoglavom i izuzetno teritorijalnom psu koji će sve učiniti da zaštiti kuću i obitelj. To u praksi znači da će prema svim ljudima i životinjama koje ne poznaje biti oprezan i sumnjičav, a po potrebi i agresivan. Pogotovo su agresivni mužjaci prema mužjacima odnosno ženke prema ženkama.

Uzimajući u obzir njihovu veličinu, snagu i dominantnost prema drugim psima (koje ne znaju) obavezno ih morate naučiti da vas bespogovorno slušaju, što, budući da je riječ o tvrdoglavim psima, nije uvijek lagano.

Važno je naglasiti kako ćete vikanjem i fizičkim kažnjavanjem kod ove pasmine postići kontraefekat.

Po pitanju šetnji tibetanski mastif je umjereno zahtjevan, pogotovo ako živi u kući s velikim dvorištem.

Živi li u dvorištu budite spremni na to da će ga prekopati “uzduž i poprijeko”, a  razmišljate li psa noću držati na dvorištu kao čuvara trebate znati da su skloni glasnom lajanju. U pravilu to će više smetati vašim susjedima nego vama.

Exit mobile version