Site icon olovka.info

Sušenje mesa u rerni

sušenje mesa

Meso sušeno u pušnici nam je, naravno, uvijek omiljeno, ali možete isprobati i metodu sušenja mesa u rerni.

Ovo meso bude obično u trakicama, dosta suvlje od standardnog sušenog mesa, začinjenije i hrskavije.

Savjeti prije sušenja

Da bi meso moglo da duže stoji potrebno je iz njega izvući vlagu i dio masnoće. Ostaju vam gotovo čisti proteini. Koristite komade mesa gotovo bez masnoće, čisto i lijepo meso. Možete koristiti govedinu, svinjetinu, ali i ćuretinu ili lososa. Trudite se da sa komada mesa odstranite vidljivu masnoću. Meso će biti potrebno izrezati na trakice ili tanke manje šnicle, pa je najbolje da prije rezanja oštrim nožem bude polu-zamrznuto.

Marinada je obavezna. Možete izabrati najjednostavniju – mješavinu maslinovog ulja, balzamiko sirćeta i morske soli. Najbolje je da se meso u frižideru u toj mješavini marinira preko noći.

Vi možete u marinadu uključiti biber, ljute pepričice, soja sos, ljuti sos, bijeli luk…

Evo nekoliko primjera: ulje, sirće i smeđi šećer; korijander, kim, karanfilić i oraščić; origano, čili u prahu, bijeli luk u prahu i mljevena paprika.

Savjeti za sušenje

Najidealnija temperatura rerne za sušenje mesa na ovaj način je 70C, ali u svakom slučaju ne više od 85C. Imajte na umu da meso ne pečete, već lagano iz njega izvlačite vlagu. Meso stavljate direktno na žicu, ali ispod obavezno stavite tepsiju da bi se tu sakupljalo ono što bude kapalo iz mesa prilikom sušenja.

Vrijeme sušenja zavisi od vaše rerne, ali i od toga kako ste narezali meso. Obično je to od 2 do 5 sati. Provjerite ga nakon 90 minuta prvi put i poslije toga na svakih 30 minuta. Meso bi bilo najbolje osušiti u što kraćem periodu, ali da ne zagori, da biste spriječili razvoj bakterija. Takođe, sušenje u rerni podrazumijeva da rerna bude malo otvorena (slobodno stavite drvenu kašiku između vratašca da biste ih držali otvorenima).

Meso je gotovo kada poprimi smeđu boju i kada bude izgledalo tvrdo i suvo.

Recept

Donosimo vam i jedan recept za ovu vrstu sušenog mesa, ali, vi naravno, možete promijeniti začine i dodati svoje po želji.

Rernu zagrijte na 70C. Sve sastojke, osim mesa pomiješajte u većoj posudi. Meso izrežite na tanke trakice. Stavite trakice u pripremljenu marinadu i ostavite u frižideru na sat – dva.

Izvadite ga iz marinade i malo posušite papirnim ubrusima. Ređajte meso na žicu (neka bude bar mali razmak između komadića). Stavite tepsiju ispod žice (zbog kapanja). Sušite u rerni 5 do 7 sati. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa pakujte u teglice ili hermetički zatvorene posude.

Exit mobile version