Site icon olovka.info

Šume Srpske: Utvrditi razloge za nedomaćinsko poslovanje u ŠG Doboj

dragan banjac

Moraju biti utvrđeni razlozi zbog kojih Šumsko gazdinstvo Doboj iz tog grada ne uspijeva da ostvari prihode za redovno izmirenje svojih obaveza, te biti preduzete mjere radi trajnog rješavanja problema sa isplatom plata i regresa radnicima, rečeno je Srni u Javnom preduzeću “Šume Srpske”.

Iz preduzeća “Šume Srpske” istakli su i da krivicu za nedomaćinsko poslovanje u ŠG Doboj ne može da snosi niko, osim onih koji rade u ovom organizacionom dijelu, te da je potrebno utvrditi tačne razloge za to i preduzeti adekvatne mjere.

“Od vršioca dužnosti direktora ŠG očekujemo informaciju sa jučerašnjeg sastanka Štrajkačkog odbora i rukovodstva Gazdinstva, a nakon što Upravi preduzeća budu dostavljeni zahtjevi radnika biće zakazan i sastanak sa predstavnicima ŠG, vjerovatno u toku iduće sedmice, kako bi pronašli moguće rješenje za nastalu situaciju”, rekli su u ovom preduzeću.

Iz preduzeća “Šume Srpske” su napomenuli da ŠG Doboj ima duži niz godina probleme u poslovanju.

“Uprava javnog preduzeća, a putem pozajmica od ostalih organizacionih dijelova, pomaže prilikom isplate plata i izmirenja obaveza, kada Gazdinstvo nije u mogućnosti da izvršava svoje obaveze”, naveli su iz ovog preduzeća.

Pozajmice ne mogu biti trajno rješenje, ističu iz “Šuma Srpske”, uz napomenu da su održani sastanci radi pronalaženja načina za ostvarivanja dodatnih prihoda u ovom gazdinstvu, ali da nije bilo značajnijih efekata.

Dragan Banjac, v.d. direktora ŠG Doboj

Iz preduzeća “Šume Srpske” su napomenuli i da sredstva, koja su pozajmljena sa računa drugih organizacionih dijelova za isplatu zahtjevanih plata, treba da budu i vraćena, te da onda i dalje ostaje pitanje isplate ostalih plata.

Kada je riječ o navodima da je preveliki broj radnika uzrok ovakvog stanja, iz “Šuma Srpske” su rekli da su oni netačni, jer ŠG Doboj ima manje zaposlenih nego u godinama kada je ostvarivao pozitivan rezultat.

“A svakako da će biti preduzete sve potrebne mjere kako ne bi došlo do otpuštanja radnika. Krivicu za nedomaćinsko poslovanje ne može da snosi niko, osim onih koji rade u ovom organizacionom dijelu, a posebno ako odmah nisu prijavili probleme ili eventualne nepravilnosti, ako su znali da su se dešavale”, rekli su u preduzeću “Šume Srpske”.

Napomenuli su i da ni novi informacioni sistem nije napravio problem u ŠG Doboj, jer situacija koja je nastala kod sinhronizacije mobilnih uređaja, nije bitno uticala na realizaciju šumskih drvnih sortimenata u ovom šumskom gazdinstvu.

“Ukupna realizacija za deset mjeseci u Šumskom gazdinstvu iznosila 78 odsto u odnosu na planiranu, a kao i u svim organizacionim dijelovima, otprema se dalje mogla odvijati neometano, a što je i bilo predviđeno na samom početku u slučaju grešaka, ispravki, dužine vremena potrebnog za obuke radnika i slično”, rekli su u preduzeću “Šume Srpske”.

Štrajkački odbor Šumskog gazdinstva Doboj nije juče prihvatio ponudu vršioca dužnosti direktora Dragana Banjca da oktobarska plata bude isplaćena do 10. januara, a regres u dvije rate, počevši od plate za mart 2023. godine, navedeno je u zapisniku sa sastanka ovog odbora i rukovodstva gazdinstva.

Radnici Šumskog gazdinstva nastaviće sa obustavom rada sve dok im ne budu ispunjeni zahtjevi da oktobarska plata i regres za tekuću godinu budu isplaćeni do 31. decembra. 

/SRNA/

Exit mobile version