Site icon olovka.info

Srebro za dobojsko „Bogoljublje“ na Festivalu u Herceg Novom FOTO

Bogoljupci su još jednom osvjetlali obraz svom gradu Doboju i Republici Srpskoj – na Osmom međunarodnom horskom festivalu održanom u Herceg Novom od 6. do 8. oktobra, dobojski hor je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju!

Pri tome, s ponosom naglašavaju u ovom pjevačkom društvu, SCPD „Bogoljublje“ iz Doboja je najbolje rangirani hor iz Bosne i Hercegovine, odakle su u Crnoj Gori na takmičenju učestvovali i ansambli iz Zenice, Gradiške, Prijedora i Živinica.

Na festivalu koji je ove godine okupio nekoliko stotina učesnika nastupila su 24 hora iz devet država takmičivši se u nekoliko kategorija. SCPD „Bogoljublje“, pod rukovodstvom profesorke Ljubice Timanović, nastupilo je u oblasti duhovne muzike, i po propozicijama izvelo četiri kompozicije različitih stilova i karaktera. Vrlo efektan i kvalitetan program sastojao se od renesansne kompozicije “Ecce quomodo moritur iustus“, program, zatim je izveden „Kanon pokajanja“ Kostrikova, Mokranjčev odlomak iz Opela „Njest svjat, te crnačka duhovna pjesma „Soon ah will be done“.

Program je izveden u crkvi Svetog Jeronima, a žiri u sastavu Tamara Adamov Petijević (Srbija), Jasenka Ostojić (Hrvatska) i dr Milena Injac (Srbija) nastup su ocijenili sa visokih 85 bodova što je Bogoljupcima donijelo srebrnu medalju. Dobojski hor je dobio pohvale za senzibilitet i emociju, srčanu interpretaciju kompleksnog i raznovrsnog programa, te duboku duhovnost, što i jeste najznačajnije za jedan crkveni hor kao što je ovaj.

Medalja sa Jadrana je nastavak puta uspjeha Dobojlija, koji nižu nagrade i pohvale. Podsjećamo da je „Bogoljublje“ na Mokranjčevim danima u Negotinu prošle godine osvojilo zlato kao najbolji izvođač kompozicije S.S.Mokranjca, a prije nešto više od četiri mjeseca pobralo sve pohvale učestvujući kao jedno od odabranih pjevačkih društava na prestižnom „Muzičkom ediktu“ u Nišu.

„Ovo je još jedna značajna potvrda da smo na pravom putu, a moja lična,kao i ocjena uprave hora, jeste da je ovo do sada naš vjerovatno najkvalitetniji nastup na velikoj sceni“, kaže dirigent „Bogoljublja“, profesorka Ljubica Timanović, i dodaje da je ovo ujedno i motiv da se ide dalje ka proširenju repertoara i pripremi programa za dalje nastupe.

Bogoljupci su iskoristili i ovo putovanje da obiđu još jedan kutak naše duhovnosti i istorije, pa su u povratku posjetili manastir Zavala u Hercegovini, posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, gdje su za svoju dušu pojali dio duhovnog programa. Do kraja godine, najavljuju, kreću u osvajanje novog programa i pripremu nastupa za najvjerniju publiku, svoje sugrađane.

/SCPD Bogoljublje Doboj/

Exit mobile version