Site icon olovka.info

“RS neće odlučivati u BH institucijama dok su stranci u Ustavnom sudu”

ustavni sud

BANJALUKA – Željka Cvijanović, predsjednik RS, rekla je da je na sastanku jednoglasno donesena odluka da predstavnici iz RS koji djeluju u institucijama BiH obustave učestvovanje u donošenju odluka sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranaca.

Drugi zaključak, koji je donesen na sastanku zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici, je da se hitno održi Posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Cvijanovićeva je rekla da je Ustavni sud do sada zadirao u identitetska pitanja, a da je sada krenuo da zadire u teritorijalna pitanja.

Sastanku su, osim predsjednika Republike Srpske, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama i političkih partija.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Izvor nezavisne.com

Exit mobile version