Site icon olovka.info

DOBOJ – POPLAVE 2014 U postupku protiv Obrena Petrovića ispitano još pet svjedoka

Obren Petrović poplave

Tokom današnjeg nastavka saslušanje svjedoka pred Okružnim sudom u Banjaluci u postupku protiv nekadašnjeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i bivšeg načelnika Civilne zaštite tog grada Milka Vidakovića, zbog tragičnih poplava 2014, godine, saslušano je pet svjedoka, koji su u to vrijeme bili zaposleni u Upravi grada i članovi Kriznog štaba.

Dragan Pavlić, tadašnji načelnik Odjeljenja za izgradnju u Upravi grada Doboja, svjedoči da je od Obrena Petrovića 14. maja dobio zadatak da nadzire izgradnju nasipa na potoku Liješanj. 

„Nasip je gradila firma „Josipović“, čija mehanizacija je ubrzo došla na lice mjesta i započela sa izgradnjom. Nasip je pravljen od riječnog šljunka i lomljenog kamena. Na kraju je izgrađen nasip u dužini oko 150 metara, visine oko 2 metra. Liješanj je mogao početi plaviti grad već u toku noći, ali zahvaljujući nasipu to se nije desilo“, rekao je Pavlić.

Pored nasipa na Liješnju, Pavlić svjedoči i o izgradnji nasipa na magistralnom putu M-17. 

„Gradili smo još jedan nasip na magistralnom putu u dužini od 1.5 kilometara i on je izdržao do jutra.  Voda je preko nasipa počela prelaziti oko 8 časova ujutru 15. maja, da bi oko 10 časova nasip bio probijen. Voda je u grad ušla u dužini 400m u talasu visine 50 do 80 cm“, izjavio je Pavlić. 

Slađan Jović, trenutno vršilac dužnosti direktora „Željeznica Republike Srpske“, 2014. godine u vrijeme poplave je obavljao funkciju načelnika Odjeljena za privredu i društvene djelatnosti grada Doboja. Jović svjedoči da je Petrović predlagao proglašenje vanrednog stanja.

„Ja sam bio izričito protiv toga. Nastala bi panika. Izvođači su rekli da bi povukli svoju mehanizaciju, a tada bismo imali poplavu u toku noći. Ovim što smo uradili, odložili smo ulazak vode u grad za osam ili devet sati“, smatra Jović.

Duško Paravac, tadašnji načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u Upravi grada Doboja i član Štaba za vanredne situacije 14. maja je bio na terenu. 

“Dan prije poplave sam po naredbi gospodina Petrovića obilazio kritična mjesta i razgovarao sa poljoprivrednicima. Informisao sam gospodina Petrovića da je korito rijeke Bosne puno i da se na mjestima gdje se vadio šljunak pojavljuju podzemne vode”, rekao je Paravac. 

Komunikacija sa republičkim organima je izostala i upozorenja na nadolazeću poplavu nije bilo, svjedoči Paravac.

“Uz redovne aktivnosti, imamo svakodnevne kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, ali nismo imali nikakve službene informacije o mogućnostima poplave. Tek ujutru 15. maja na sastanku Kriznog štaba saznali smo da nasipi neće izdržati”, rekao je Paravac. 

Svjedoci su izjavili da se firme koje su imale sklopljene ugovore sa gradom Doboj nisu u potpunosti odazvale i poslale mehanizaciju i radnike potrebne za izgradnju nasipa. 

Naredno ročište zakazano je za 4. januar 2024. godine, kada je planirano saslušanje novih pet svjedoka Tužilaštva. 

Foto: BN

/RTV BN, SRNA/

Exit mobile version