Site icon olovka.info

Pečena teletina – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

pečena teletina iz moje kuhinje muki

pečena teletina iz moje kuhinje muki

Sa posebnom pažnjom pečem teletinu. Već dugo godina imam jednu duboku tanku šerpu koja mi služi isključivo za pečenje mesa. Uostalom, slike i postupak na koji način to radim su tu pa sami prosudite. Sigurna sam da svi imamo svoj način pečenja, počev od posude u kojoj pečemo i načina na koji to radimo. Rado dijelim s vama moje iskustvo.

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

facebook.com/izmojekuhinje

Pečena teletina

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • Meso;

  • ulje;

  • so;

  • voda.

NAČIN PRIPREME:

Meso operem, premažem ga uljem i pospem solju.

Stavim ga u šerpu, naspem jednu šolju vode, otprilike oko 1 dcl.

Rernu zagrijem na 250 stepeni i ubacim meso. Kad nakon nekog vremena osjetim miris mesa, smanjim temperaturu malo ispod 200 stepeni. Dalje pratim kako se peče i u toku procesa okrenem ga dva ili tri puta. Meso mora poprimiti zlatno smeđu boju jednaku sa obije strane.

Kad je teletina pečena, izvadim meso iz rerne i dok se hladi nekoliko puta ga prelijem onom masnoćom koja je ostala u šerpi nakon pečenja.

NAPOMENA

Teletina je meso teladi starosti od 3 sedmice do 6 mjeseci. Većina teladi od kojih se dobija teletina su mesnih pasmina, dakle, nisu namijenjeni proizvodnji mlijeka. Meso najboljeg kvaliteta dolazi od teladi starih 4-8 sedmica, koji su se hranili uglavnom mlijekom. Neke velike farme hrane telad hranom s malo željeza, čime se dobija optički privlačna, blijeda boja mesa. Teletina pripada u crveno meso. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa gotovo su bez masti.

Exit mobile version