Site icon olovka.info

Nove prestižne nagrade za film “Kameno lice” dobojske autorke Sandre Mlađanović

sanda mlađanović nagrade kratki film stone face

Kratki film “Kameno lice” (“Stone Face”) dobojske autorke Sandre Mlađanović, poslije specijalnih događaja u Kanu nastavio je pobjednički put nagrađenih filmova i na drugim festivalima. Poslije Kanskog filmskog festivala, Kameno lice je osvojilo nagrade na još dva festivala. Film je nagrađen kao najbolji eksperimentalni film na specijalnim događajima na Taormina filmskom festivalu na Siciliji, a nagradu je dobio i na “Sweat democracy film festival” u kategoriji najbolji muzički video, iako muzički aspekt “Kamenog lica” nije propagiran u prvi plan poruke ovog kratkog filma.

Kameni amfitetar pod otvorenim nebom, a u krajoliku Etna i u pozadini priča o filozofu Empedoklu koji je skočio u vulkan, je još jedno nestvarno mjesto gdje vam film može biti prikazan samo nekoliko godina poslije posjete Siciliji. Kada se podudare mjesta i događaji onda sve djeluje kao da je unaprijed bilo ucrtano. Film “Kameno lice” na Sicilijiji je prošao u kategoriji najbolji eksperimentalni film na specijalnim događajima na Taormina film festivalu. Mnogo sam bila srećna jer je još jednom potvrđena kategorija koju je osvojio ranije ove godine na festivalu u Londonu. Naravno, organizatori su filmska kuća “Osamipo“.

Poslije te nagrade, film je prošao na festivalu koji se zove Sweat democracy film festival u kategoriji najbolji muzički video. To je bilo pomalo iznenađujuće jer cilj filma nije bio muzički, priča dobojska autorka Sandra Mlađanović i najavljuje sljedeće umjetničke destinacije njenog, sad već mnogostruko nagrađivanog “Kamenog lica”

Sandra sa nestrpljenjem iščekuje rezultate na još dva festivala, a u međuvremenu je pozvana da aplicira na filmskom festivalu u Moldaviji i to sa svojim pobjedničkim filmom sa Podvodnog filmskog festivala Neum iz 2021. godine.

Nešto što sam čekala kao krunu je intervju koji je odrađen pred Kanski festival koji je danas objavila “NY Wild Filmakers” kuća, a koji možete pogledati na linku OVDJE. Intervju je na engleskom, ali nadam se da čitateljima portala olovka,info neće biti problem da se pozabave prevodom. Dosta stvaralačko intimnih odgovora se nalazi tu, sigurno je da nisu jedini i da će vremenom opseg biti još veći, kaže Sandra.

/olovka.info/

Exit mobile version