Site icon olovka.info

NATO dogovorio poseban sastanak s Rusijom u vezi ukrajinske krize

rusija nato

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg zakazao je za iduću sedmicu poseban sastanak veleposlanika država Saveza i najviših ruskih funkcionera, u trenutku kada dvije strane traže dijalog da bi se spriječio otvoreni sukob zbog Ukrajine, rekao je danas funkcioner NATO.

Zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga kod ukrajinske granice, Sjevernoatlantski savez mjesecima traži sastanak Savjeta NATO-Rusija, ali njegovo održavanje dovela je u pitanje špijunska afera u oktobru prošle godine. 

Sastanak Savjeta, formata za dijalog od 2002, održaće se u Briselu 12. januara, nakon što SAD i Rusija održe sastanak o bezbjednosti 10. januara u Ženevi. 

“Bilo kakav dijalog s Rusijom mora se odvijati na temelju reciprociteta”

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj otputovao je u utorak u dvodnevnu posjetu Ukrajini kako bi joj iskazao podršku.

Rusija traži jamstva da se NATO neće širiti na istok i da će prekinuti vojnu saradnju s Ukrajinom i Gruzijom, koje imaju teritorijalne sporove s Rusijom.

Moskva odbacuje američke optužbe da priprema invaziju na Ukrajinu i optužuje Kijev da gomila snage na istoku zemlje. 

“Bilo kakav dijalog s Rusijom mora se odvijati na temelju reciprociteta, uzeti u obzir zabrinutost NATO zbog ruskog djelovanja… i odvijati se uz konsultacije s evropskim partnerima NATO”, rekao je funkcioner NATOa uoči sastanka 12. januara. 

Sastanak u Briselu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da će ruski funkcioneri sudjelovati na sastanku Savjeta NATO-Rusija u Briselu.

Očekuje se da će na sastanku sudjelovati zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i drugi ruski funkcioneri, nakon što se sastanu sa zamjenicom američkog državnog sekretara Vendi Šerman u Ženevi.

Dan poslije, 13. januara, razgovori će se nastaviti u širem formatu OESS-a, koji uključuje SAD i saveznike NATO, Rusiju, Ukrajinu i druge bivše sovjetske države. 

(Index)

Exit mobile version