Site icon olovka.info

JAGNJETINA PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD VIRUSA: Bogata je cinkom i selenom, najvažnijim mineralima u vrijeme korone

jagnjetina

Zadatak imunog sistema jeste da štiti tijelo od bakterija i virusnih infekcija koje izazivaju prehlade i grip. A da bi on pravilno funkcionisao, našem organizmu su potrebni vitamini A, C i E, kao i minerali cink i selen.

Najlakši način da ove nutrijente unesete u dovoljnoj količini u tijelo jeste da jedete namirnice koje su njima bogate.

Od početka pandemije korona virusa stručnjaci su više puta isticali, da su ključni nutrijenti koje treba uzimati u ovom periodu cink i selen. Zašto?

Selen je izuzetno snažan antioksidant, a cink povećava otpornost organizma na infekcije.

Jagnjetina – Foto: Andy Walther, Pixabay

Vrlo skromna porcija jagnjetine, otprilike koliko stane na dlan, podmiruje 50 odsto naših dnevnih potreba za selenom i 38 odsto za cinkom. Iako je ovo meso zdravo, bitno je naglasiti da ne treba pretjerivati u količini jer je bogato zasićenim mastima. Jedan od boljih načina da jagnjetinu uvrstite u dnevni jelovnik jeste da je servirate uz prilog od smeđe riže i barenog špinata (odličan izvor nutrijenata koji podižu imunitet).

Zbog niskog sadržaja vezivnog tkiva proteini u jagnjećem mesu, omiljenom većini ljudi, lakše su probavljivi i zbog toga imaju prednost pred proteinima iz teletine i piletine.

Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, jagnjetina je u grupi zajedno s ostalim vrstama mesa te ribom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima.

Energetska vrijednost jagnjećeg mesa iznosi oko 230 kcal, odnosno 961 kJ na 100 g.

Kao i ostale bjelančevine životinjskog porijekla, bjelančevine iz jagnjećeg mesa imaju visoku prehrambenu vrijednost.

Sadrže optimalnu količinu osnovnih ili esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za procese obnavljanja i sinteze svih ćelija organizma, a organizam ih sam ne proizvodi.

Različiti načini pripreme jagnjećeg mesa

Kuvana jagnjetina sadrži manje holesterola nego piletina ili ćureći batak. S obzirom na sastav i karakteristike mesa, preporučuje se bolesnicima koji imaju problema s holesterolom, srčanim bolesnicima, bolesnicima s lošom krvnom slikom i naročito se preporučuje kao prva vrsta mesa koje se uvodi u jelovnik devetomjesečnih beba.

Jagnjetinu kupujemo svježu i zamrznutu. Svježe jagnje može se kupiti cijelo ili u komadima, dok se smrznuta jagnjetina može kupiti samo na komad.

Obrada uključuje trup s glavom i unutrašnjim organima.

Svježa jagnjetina čuva se u frižideru, a naročito ju je dobro čuvati u suvoj ili tečnoj marinadi.

Zamrznutu jagnjetinu čuvajte prema datumu na ambalaži ili 60 do 90 dana ukoliko u zamrzivač stavite svježe meso.

Cijelo jagnje tradicionalno se peče na ražnju. Prije toga ga treba začiniti, staviti na ražanj i lagano peći uz premazivanje svinjskom masti i prelivanje pivom.

Još jedan od tradicionalnih načina pripreme je jagnjetina ispod sača. Začinjeno meso peče se zajedno s krompirom u vlastitom soku i pari ispod metalnog poklopca (zvona) na koji se stavlja žar.

Naslovna fotografija: AURELIE LUYLIER, You’re Welcome!, Pixabay

Exit mobile version