Site icon olovka.info

HURMAŠICE SA PEKMEZOM OD JABUKA – Iz moje kuhinje by Muki

hurmašice

Hurmašice su vrsta zalivenog slatkiša prisutnog u regionalnim kuhinjama. Kolač vodi porijeklo sa Orijenta, po obliku je sličan Hurmi, odakle je dobiveno ime.

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

facebook.com/izmojekuhinje

HURMAŠICE SA PEKMEZOM OD JABUKA

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 250 gr maslaca;

  • jedno jaje;

  • 100 ml pekmeza od jabuka;

  • brašna oko 450gr;

  • jedan prašak za pecivo /ako želite da bolje upiju agdu onda cijeli prašak, a pola praška ako želite da budu više suhe/.

Zaljev:

  • 200 ml pekmeza od jabuka;

  • 500 gr šećera;

  • 700 ml vode.

Sastojke zaljeva možete i smanjiti ako volite da nisu previše zalivene, recimo 100 ml pekmeza, 500 ml vode i 400 grama šećera.

NAČIN PRIPREME:

U zdjeli umutiti pjenasto maslac sobne temperature, dodati jaje i pekmez od jabuka pa sve dobro umutiti. Dodavati prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo /isti postupak kao i kod onih hurmasica/. Ako nemate sito može se prosijati i kroz cijediljku za mlijeko. Kad budete dodavali brašno morate biti oprezni. U receptu piše 450 grama međutim nekad će vam zavisiti količina i od samog maslaca i od veličine jaja, a u ovom receptu zavisiće i od pekmeza od jabuka. Zbog toga nemojte odmah sasuti svo brašno, na kraju ga po malo dodajete. Kad smjesu mijesite rukama ona ne smije biti mekana da se lijepi za prste, niti tvrda da se rasipa. To je onaj detalj koji sami morate osjetiti.

Kad je smjesa gotova, ostavite je da malo odstoji, recimo pola sata da se masnoća upije u brašno. Sad ih formirate rukama, uzimate kuglice, malo ih izdužite, stavljate na “erende” ili “brdo” i slažete u tepsiju.

Pecite ih na 200 stepeni 10 minuta. Temperaturu smanjite na 150 stepeni i pecite još pola sata. Hurmašice su gotove kad se izmedju pojave kao crte.

Pečene hurmašice neka stanu par minuta, pa ih onda zaliti agdom. Obično ih zaljevam na dva puta. Da je agda dobra znaćete kad nakon par minuta kuhanja izvadite malo agde na tanjurić, uzmete je izmedju dva prsta, pa ako osjetite da je blago ljepljiva onda je dobro ukuhana.

Exit mobile version