Site icon olovka.info

Dominantni Verstapen slavio u Imoli, Ferari doživio debakl

Maks Verstapen Imola

Aktuelni svjetski prvak i vozač Red Bula Maks Verstapen pobjednik je utrke za Veliku nagradu Emilie Romanje vožene na kultnoj stazi u Imoli.

Već na samom startu sudarili su se Rikiardo (Mekaren) i Sainz (Ferari), nakon čega je španski pilot morao odustati. Takođe, i drugi vozač Ferarija Lekler je vrlo slabo starovao i pao je na četvrto mjesto nakon čega mu je trebalo dosta vremena da pronađe pravi ritam.

Verstapen je dominirao od početka do kraja, u jednom trenutku je prestigao Luisa Hamiltona za cijeli krug, te je do ostvario više nego dominantu pobjedu.

Pravu katastrofu Ferarija kompletiralo je izlijetanje Šarla Leklera devet krugova prije kraja, kada je izgubio kontrolu i udario je u zaštitnu ogradu. Lekler se vratio na stazu, ali je morao u boks i na kraju je utrku završio tek na šestom mjestu.

Drugoplasirani je bio Serhio Perez (Red Bul), dok je treće mjesto zauzeo Lando Noris u Mekarenu.

Lekler je ostao vodeći u generalnom poretku sa 86 bodova, ali sada se njegova prednost u odnosu na Verstapena smanjila i Nizozemac sada ima 59. Također, Red Bul je u poretku konstruktora istopio zaostatak za Ferarijem.

Exit mobile version