Site icon olovka.info

Dom zdravlja Doboj: Međunarodni dan svjesnosti o mucanju – 22. oktobar!

mira cvijanović logoped doboj

Moje dijete je počelo da muca. Šta da radim?

Mucanje se najčešće prvi put javlja u predškolskoj dobi između 2. i 4. godine života u periodu najintenzivnijeg govorno- jezičkog razvoja. Dječaci triput češće mucaju nego djevojčice. Većina djece ipak preraste svoje mucanje te se procjenjuje kako manje od 1% odraslih muca.

Ako vaše dijete ima teškoće u govoru, oklijeva i upotrebljava poštapalice kao na primjer “hm” i “a”, povremeno 1-2 puta ponovi slogove ili riječi, primjer: ka-ka-karta, moguće je da samo prolazi kroz period normalne nefluentnosti u govoru, kroz koji prolazi većina djece kada uče govoriti.

Fiziološke nefluentnosti se jave spontano, brzo nestaju, ali se mogu i ponovo javiti. U ovakvim situacijama najbitniji je stav i ponašanje roditelja.

Kako razgovarati sa djetetom kod kojeg su se javile nefluentnosti?

NIKADA ne opominjite dijete frazama “Kako to govoriš? Pričaj ljepo. Nemoj da mucaš.

”Budite primjer – govorite sporijim tempom. Budite strpljivi. Slušajte šta dijete govori, a ne kako govori. Pokažite djetetu da ga slušate (klimanje glavom, osmijeh…)”.

Ukoliko fiziološke nefluentnosti potraju duže od dvije sedmice, potrebno je obratiti se za savjet i pomoć logopedu, koji će pratiti govorno ponašanje djeteta ili provoditi terapiju.

Pripremila Mira Cvijanović, mr logopedije

Foto: JZU Dom zdravlja Doboj

Exit mobile version