Site icon olovka.info

DOBOJ: Roze kišobrani povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke FOTO

U dobojskom Parku narodnih heroja večeras su postavljeni roze kišobrani, a istom bojom osvijetljena je i fontana s ciljem podizanja svijest o prevenciji raka dojke.

Karcinom dojke jedan je od najčešćih karcinoma u svijetu i jedan od vodećih uzroka smrti žena. Prepoznavanje simptoma u ranoj fazi može biti presudno za uspješno liječenje i povećanje stope preživljavanja.

Ljekar Doma zdravlja Milena Bilić za mamografiju istakla je da je zlatni standard u ranom otkrivanju karcinoma dojke i upozorila da su tokom pregleda mobilnim mamografom nažalost uočeni nalazi koji su zabrinjavajući.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Vladimir Marković rekao je novinarima da se akcija realizuje radi podizanja svijesti kod žena da brinu o svom zdravlju i da se kod njih razbije strah od pregleda.

On je rekao da radnici ove zdravstvene ustanove u okviru preventivnih mjera tokom oktobra tradicionalno mobilnim mamografom obilaze i vrše preglede u područnim ambulantama i ruralnim mjestima, organizuju predavanja za žene i na kućne adrese šalju pisma pacijentkinjama koje su ušle u kategoriju lica koja su podložna oboljenju od karcinoma dojke.

Potpredsjednik Skupštine grada Zoran Blagojević ukazao je na dosadašnju podršku Gradske uprave u opremanju i podizanju kvaliteta pružanja zdravstvene njege dobojskog Doma zdravlja.

Akcija je organizovana povodom Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Prvi korak u prepoznavanju karcinoma dojke je samopregled dojke i preporučuje se ženama već nakon navršenih 20 godina života, dok se poslije 35. godine predlaže ultrazvučni pregled.

Ovaj postupak uključuje detaljan pregled dojke kako bi se otkrile promjene poput kvržica, otoka, izbočina ili promjene u teksturi kože.

Ako žena primijeti bilo kakvu promjenu, trebalo bi odmah da se obrati svom porodičnom ljekaru radi daljeg ispitivanja.

Foto: Dom zdravlja Doboj/Facebook

/SRNA/

Exit mobile version