Site icon olovka.info

DOBOJ: Gradskim i područnim školama uručeno 35 presa za PET ambalažu (FOTO)

U Doboju su danas za devet osnovnih i 26 područnih škola uručene 35 mehaničke ručne prese za PET ambalažu, ukupne vrednosti od 16.500 KM.

Prese su uručene u okviru projekta “Misli čisto, djeluj zdravo”, koji sprovodi Centar za promociju evropskih vrijednosti “Evroplus” u partnerstvu sa gradom Doboj.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je novinarima da Grad projekat sufininsira sa 20 odsto sredstava i da je zadovoljan što se učenici već u ranoj fazi upoznaju o značaju zaštite životne sredine.

Predstavnik Centra “Evroplus” Suzana Malešić kaže da se radi o aktivnostima projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja – mejkers”, koji sprovodi Razvojni program UN uz podršku Portikus fondacije s ciljem dugoročnog smanjenja količina nelegalnog otpada na području grada Doboja.

Presu je danas preuzeo i direktor Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić Ljubiša Blagojević koji je izjavio da će njenom upotrebom dosadašnji PET otpad smanjiti za 80 odsto.

Blagojević je naveo da projekat prati i edukacija učenika o zaštiti životne sredine, a da će sredstva ostvarena od prodaje ambalaže biti iskorištena za učeničke aktivnosti, ekskurzije ili slično.

On dodao da će presom rukovati učenici starijih uzrasta.

Prikupljenu PET ambalažu otkupljivaće dobojsko preduzeće “Omorika reciklaža”, čiji je predstavnik Mira Stanojević navela da u prosjeku jedna boca od 1,5 litra ima masu od 42 grama, a da PET kao berzanska roba, iznosi od 0,4 do 0,7 KM po kilogramu.

“Oko 22,5 flaše teži jedan kilogram”, rekla je Stanojevićeva i istakla da će sa školama još razmotriti način kako će preuzimati presovanu PET ambalažu, s obzirom na dosadašnju praksu da takav otpad preuzimaju presovan i baliran u kockama od 200 do 250 kilograma.

Koordinator projekta “Mejkers” u ime grada Doboj Milica Pavlović kaže da se radi o prvoj aktivnosti u okviru navedenog projekta, koji je usmjeren na jačanje kapaciteta ciljnih grupa odnosno predstavnika 67 dobojskih mjesnih zajednica, nastavnog osoblja i vjerskih službenika i podizanju svijesti javnosti sa područja Doboja o značaju zaštite životne sredine. 

Foto: rtvdoboj.org

/SRNA/

Exit mobile version