Site icon olovka.info

Njegovo veličanstvo BUREK – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Domaći burek

Domaći burek

Nadam se iskreno da ću kroz recept i slike nekima pomoći da vide da razviti pitu, odnosno napraviti pravi domaći burek, nije nikakva mudrost. treba samo malo volje i strpljenja. Jedino bi za početnike napomenula da za prvu priliku pitu prave samo od brašna tip 400 meko, jer od integralnog jufka zna ponekad i pucati. Pišite i pitajte ako vam treba još neko objašnjenje vezano za domaće pite, tu sam…

Slike su tu, način pripreme domaćeg bureka je tu, nadam se iskreno da će vam se svidjeti.

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

BUREK

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • 300 grama brašna, tip 400, meko;

  • 250 grama integralnog pšeničnog brašna;

  • 1 kašičica soli;

  • 2-3 kašike ulja;

  • 0ko 450 ml vode;

  • ½ kg mljevenog mesa;

  • so;

  • biber;

  • 2 glavice crvenog luka.

NAČIN PRIPREME:

U mljeveno meso dodate so, biber i dvije glavice srednje veličine crvenog luka sitno sjeckane. Obično dodam ono kako bi rekli po narodski dvije do tri šake vode da malo mesu vratim svježinu. U posudu stavite prosijano brašno, dodate so, ulje i pola vode. Rukom mijesite tijesto stalno dodajući po malo vodu. Razlog zbog kojeg sam napisala „oko 450“ ml vode, je taj što vam svako brašno ne upija jednaku količinu vode. Ako bi se, recimo, desilo da odmah dodate svu vodu možda bi na kraju morali dodavati još brašna. Uglavnom vi mijesite tijesto i kad dođete do trenutka da vam se tijesto odvaja od ruku i posude, te postaje glatko, to bi trebao biti znak da ste dobro uradili. Obično, ako baš ne žurim, ja tijesto pokrijem nečim da nema vazduha i ostavim ga jedno pola sata pa i više, da miruje, a onda ga podijelim na dva komada i na brašnu ga još izradim i formiram kako bi ga mogla kasnije razvijati. Na tijesto stavim tanki najlon, odozgo kuhinjsku krpu i ostavim opet na jedno pola sata da miruje.

Tijesto razvijam oklagijom dok ne dobijem jufku neke srednje veličine. Tad je pomastim uljem, može i ona stati par minuta, a onda polako ide razvlačenje na sve strane. Kad postignem željenu veličinu, a to je otprilike veličina stola (mogu krajevi pasti i oko stola).

Meso koje sam pripremila stavljam sa jedne i druge strane. Jufke rolam prema sredini, podijelim ih nožem, malo ih po dužini razvučem rukama i onda motam u kolutove ili već kako ko hoće.

Tepsiju pomastiti, poredati zvrkove i njih pomastiti čim ko želi - uljem, maslom, maslacem...

Peći u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 30 minuta, temperaturu nekih zadnjih desetak minuta možete i smanjiti na 200 stepeni ako pita počne previše tamniti. Burek izvadim iz rerne i prelijem hladnom slanom vodom i još na kratko vratim u rernu.

Nakon toga ga izvadim i prekrijem kuhinjskom krpom. Nekad me neko pitao, a zašto hladnom vodom, na što zaista nisam znala odgovoriti osim što sam rekla - pa tako je moja mama radila...

Pa eto, na vama je kako ćete vi.

Exit mobile version