Site icon olovka.info

Bivša zvijezda Uniteda želi da navijači prestanu pjevati pjesmu o njemu i psećem mesu

pseće meso

Nekadašnji fudbaler Manchester Uniteda Ji-Sung Park (40) želi da pristalice Crvenih đavola prestanu pjevati pjesmu o njemu u kojoj se spominju Korejanci koji jedu pseće meso.

Bivši veznjak Uniteda ne vjeruje da su namjere navijača loše i uvredljive, ali insistira na tome da se Korejanci osjećaju neugodno zbog imputiranja da jedu pseće meso.

Park tvrdi da su neki navijači Uniteda sličnu pjesmu pjevali nogometašu Wolverhamptona Chanu Hwangu, južnokorejskom reprezentativcu, koji je tokom ljeta stigao iz redova RB Leipziga.

“Da budem iskren, ovaj put bih vjerojatno trebao više govoriti o tome. Od perioda kad sam bio igrač Uniteda, prije 15 godina, sve se promijenilo. Krenuvši od Nizozemske do Engleske, morao sam se prilagoditi i krenuti od nule. Pa kad sam u to vrijeme čuo pjesmu koja je bila posvećena meni, prvo sam se osjetio jako ponosnim, ali kada sam čuo za stihove o jedenju psećeg mesa bilo mi je jako neugodno. Bio sam mlad, nisam poznavao kulturu ovdje, pa je to vjerovatno bila jedna od stvari koju sam morao prihvatiti. Nisam mislio da su navijači smišljali pjesme s uvredljivim sadržajem. Uvijek naprave pjesmu kako bi dali energiju igračima. To je bila moja misao. Zato sam to prihvatio”, kazao je Park, dodavši:

“Ali, vrijeme se promijenilo, to je bilo prije 15 godina. Kada sam čuo da su navijači Uniteda otpjevali moju pjesmu igraču Wolverhamptona, osjećao sam da moram nešto učiniti. Čak se i u Južnoj Koreji to jako promijenilo. Istina je da su ljudi jeli pseće meso, ali danas, pogotovo mlađe generacije, mrze to. Dakle, kultura se mijenja. Zato mi je zaista žao što sam to čuo. Znam da navijači Uniteda nisu mislili uvrijediti Hwanga, ali moram educirati i zamoliti fanove da prestanu koristiti te riječi, što je danas rasna uvreda za korejski narod. Moram zamoliti navijače da prestanu pjevati tu pjesmu, jer to više nekoga ne razveseljava i bit će još više neugodnosti”, kazao je Park.

Park je postigao 27 golova u više od 200 nastupa za Manchester United između 2005. i 2012. godine. Na Old Trafford ga je doveo Sir Alex Ferguson iz PSV Eindhovena, a potom je jedno vrijeme igrao i za QPR.

Exit mobile version