Site icon olovka.info

Ambasada SAD: Promijeniti način izbora članova Predsjedništva nije moguće kroz Izborni zakon

sad ambasad u bih milorad dodik

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopštila je da je nemoguće promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava samo kroz Izborni zakon, već su neophodne i izmjene Ustava BiH.

“Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Dejtonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga”, navodi se.

Naglašavaju da se najistaknutija od tih odluka odnosi na tročlano Predsjedništvo BiH.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ECHR-a. Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani”, dodaju.

Napominju da su međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o izbornoj reformi tokom 2021. i 2022. godine.

“Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena”, zaključili su.

Čini se da je saopćenje ambasade SAD odgovor na danas objavljeni prijedlog Dragana Čovića o promijeni načina izbora članova Predsjedništva koji u jednoj varijanti podrazumijeva samo promjenu Izbornog zakona, ali ne i Ustava BiH.

“Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti ustav – nemijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu”, obrazložio je Čović.

Exit mobile version