Site icon olovka.info

Ako putujete kroz Austriju znajte da su od juče pojedine saobraćajne kazne udvostručene

saobraćajne kazne u austriji

U Austriji su od juče, odnosno od 1. maja, kazne za pojedine saobraćajne prekršaje na cestama drastično povećane u odnosu na dosadašnje.

Tako, umjesto dosadašnjih 50 evra, novčana kazna za korištenje mobitela u vožnji iznosiće 100 evra. Ukoliko kaznu ne platite na licu mjesta, moraćete naknadno nakon prijave za saobraćajni prekršaj platiti 140 evra.

Austrijska ministrica saobraćaja Leonore Gevesler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči imati preventivnu svrhu i doprinijeti razvoju svijesti vozača o opasnosti zabranjene upotrebe mobilnih telefona za vrijeme vožnje, te donijeti više sigurnosti na cestama.

Inače, korištenje mobilnog telefona tokom vožnje smatra se jednim od najopasnijih prekršaja u saobraćaju, a stručnjaci tvrde da je to najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.

Prošle je godine zbog nedozvoljenog korištenja mobitela za vrijeme vožnje kažnjeno 130.540 vozača.

Takođe, od juče je povećan novčani iznos kazne za nepoštovanje propisa o obaveznom vezanju sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje.

Kazna je od dosadašnjih 35 evra, povećana na 50 evra, a ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji na motorima.

Ko ne plati kaznu na licu mjesta za nevezivanje sigurnosnim pojasom naknadno će u prekršajnom postupku morati platiti umjesto 50 evra dvostruko više, odnosno 100 evra.

Exit mobile version